1 op 20 voelt niets bij het luisteren van muziek

Sommige mensen missen de mogelijkheid om plezier te halen uit muziek, hoewel ze wel kunnen genieten van eten, seks en andere vreugden in het leven. Dat hebben psychologen aan de Universiteit van Barcelona onderzocht.

Ze ontdekten dit terwijl ze deelnemers screenden voor een onderzoek met behulp van reacties op muziek om emoties te meten. Ze waren verrast toen ze ontdekten dat muziek helemaal niet belangrijk was voor ongeveer 5 procent van de mensen. Ze zeiden dat ze niet op en neer bewogen als ze  naar muziek luisterden die ze leuk vonden. Ze werden niet emotioneel en ze kregen geen rillingen. Het was alsof ze de muziek niet konden voelen.

Het team dacht eerst dat het met mensen te maken had die amusia hadden. Mensen met amusia kunnen muzikale tonen niet horen. Dus het team van Barcelona testte of hun groep aan die aandoening leed. Maar uiteindelijk bleek dat ze wel gewoon de muziek konden horen en verschillende tonen konden onderscheiden.

Toen vroegen ze de deelnemers, die Spaanse universitaire studenten waren, om muziek mee te brengen die ze leuk vonden.
De eerste verrassing was dat sommige van de deelnemers moeite hadden om muziek mee te nemen,” zegt Josep MarcoPallares, een  professor in de psychologie aan de Universiteit van Barcelona en auteur van de studie. “Deze mensen hadden geen muziek – geen MP3’s, geen cd’s. Geen Spotify of Pandora.”

Vervolgens werden de 30 vrijwilligers gevraagd om muziek te luisteren die door andere studenten als aangenaam werd ervaren, variërend van Puccini’s ” Nessun Dorma” tot Simon & Garfunkel’s “Bridge over Troubled Water.” De wetenschappers maten de hartslag en reacties van de huid, die worden beschouwd als fysiologische signalen van emotie.

De mensen die hadden gezegd dat ze geen plezier beleven aan muziek toonden geen fysieke reacti , terwijl de muziekliefhebbers dat wel deden.” De andere deelnemers hadden gezegd dat ze rillingen kregen bij het luisteren naar muziek,” vertelde Marco Pallares aan Shots. “Maar onze anhedonische groep had geen koude rillingen. Ze hadden geen echte reactie op de muziek.”

Zouden ze dan gewoon een zooitje gevoelloze mensen zijn? De wetenschappers dachten dat ook en dus onderwierpen ze de deelnemers aan een gemeenschappelijke psychologische test waarmee mensen geldelijke beloningen kunnen verdienen. De mensen die onverschillig naar muziek waren, deden het prima. Ze vertoonden een  snellere hartslag en reactie van de huid toen ze voelden dat ze dichtbij een overwinning waren.

“Dit suggereert hun beloningssysteem niet volledig is aangetast,” zegt MarcoPallares. “Dat wil zeggen dat hun ongevoeligheid specifiek voor muziek is.” Deze conclusie werddonderdag in Cell Biology gepubliceerd.

Dus hier heb je gezonde, gelukkige mensen die gewoon niets uit muziek krijgen. Misschien zijn mensen die niet dansen op bruiloften dan toch geen verlegen mensen. MarcoPallares noemt het “specifieke musikale anhedonia“. “Dit onderzoek roept natuurlijk ook de vraag op waarom muziek dan wel zoveel betekent voor de rest van de bevolking.”

MarcoPallares hoopt om dat uit te zoeken. Hij zal het experiment voortzetten door mensen in een MRI te scannen om te kijken of de hersenen van mensen die niet op muziek reageren, anders reageren op de prikkel.