Nieuwsanker neemt live ontslag uit protest tegen de acties van Rusland in Oekraïne

Liz Wahl, correspondent en nieuwsanker bij Russia Today, heeft live ontslag genomen uit protest tegen de acties van Rusland in Oekraïne.

Russia Today is een nieuwszender waarvoor de Russische overheid betaalt en die dus vaak pro-Rusland meningen uitzendt. Tijdens de Russische invasie van de Krim brengt Russia Today artikels als “Thee, sandwiches, muziek en foto’s met de zelfverdedigingstroepen op een vredevolle zondag“. Bij de Amerikaanse journalisten die voor RT werken, schiet dit in het verkeerde keelgat.

Eerder deze week veroordeelde Abby Martin de Russische invasie van de Krim al live tijdens haar programma op Russia Today. Het verschil tussen haar en Wahl is dat Martin een programma heeft waarin ze haar mening kan uiten, terwijl Wahl werkte als nieuwslezer toen ze haar ontslag aankondigde.

Wahl haalt aan dat ze de dochter is van een veteraan en dat haar man een militaire dokter is en van hen dagelijks hoort over de ultieme prijs die mensen betalen in zo’n conflicten. Wahl had eerder al ethische moeilijkheden om te werken voor Russia Today omdat haar grootouders uit Hongarije gevlucht zijn voor de Sovjet-troepen in de jaren vijftig.

Het feit dat Rusland nu de Krim probeert over te nemen en dat zij als Amerikaanse journalist daar niet de waarheid over naar buiten kan brengen, was voor Wahl de laatste druppel.  Haar ontslag kan je hieronder zien.