In Amerika kan je nu officieel zombies bestuderen

Kyle Bishop, nu een professor in Utah, mocht acht jaar geleden aan een doctoraat beginnen bij de University of Arizona. Het onderwerp van zijn doctoraatsproefschrift? Zombies.

Bishop, ondertussen voorzitter van het Departement Engels aan de University of Southern Utah, zegt dat het nu normaal is om zombies te bestuderen. Van zijn doctoraatsproefschrift maakte Bishop het boek ‘American Zombie Gothic: The Rise and Fall (and Rise) of the Walking Dead in Popular Culture’. Dat boek is 1.000 keer over de toonbank gegaan. Andere universiteiten in Hawaï, Canada en Spanje vroegen al of Bishop colleges wil komen geven.

Maar Kyle Bishop is niet de enige die zich professioneel bezighoudt met de levende doden. Christopher Moreman, een professor filosofie aan de California State University, wou een boek maken om alle essays over de menselijkheid in de zombieserie ‘The Walking Dead’ en interculturele vermeldingen van zombies te bundelen. Uiteindelijk heeft het boek twee volumes gekregen omdat zombie-enthousiastelingen meer dan 100 essays instuurden.

Moreman heeft ook een vak rond het thema, ‘Philosophy 3432: Religion, Monsters and Horror’. 55 studenten stelden zich meteen kandidaat voor slechts 35 beschikbare plaatsen.

Niet iedereen is even gelukkig met die studieonderwerp. Mark Bauerlein, professor Engels en auteur van ‘The Dumbest Generation: How the Digital Age Stupefies Young Americans and Jeopardizes Our Future’, zegt dat er een groot gevaar is als universiteiten zo’n zaken bestuderen. Volgens hem vergeten studenten de klassieke, belangrijke werken als ze zombies bestuderen.