Kickstarter bereikt één miljard dollar investeringen

Gisteren bereikte het crowdfundingplatform Kickstarter meer dan één miljard dollar in investeringen. Op Kickstarter kan je je project voorstellen met het doel om geld in te zamelen voor dat project. Tegenover het geld staat dan bijvoorbeeld vroege toegang tot het product of speciale uitgaven.

Om hun eerste miljard te vieren heeft Kickstarter een heel aantal interessante gegevens vrijgegeven.

* Investeerders doneerden zo een half miljard over het laatste jaar.

* In het totaal investeerden 5.708.578 mensen uit 224 landen van alle 7 continenten. Er waren zelfs 11 investeerders uit Antarctica, zij gaven 3.707 dollar.

* De Verenigde Staten staan ver op kop als gulste land met 663.316.496 dollar. Op de tweede plaats staat het Verenigd Koninkrijk met ‘slechts’ 54.427.475 dollar.

* In België gaven 12.944 investeerders 3.257.296 dollar. Dat komt neer op 251,65 dollar per investeerder. 31.666 Nederlanders investeerden 7.033.026 dollar, ofwel 222,10 dollar per investeerder.

* 1.689.979 mensen sponsorden meer dan één project. 15.932 mensen hielpen meer dan 50 projecten.

* Vijf geldschieters droegen de naam ‘grandpa’ tegenover zeventien ‘grandma’s’. Dertien donateurs noemden zich ‘dad’ tegenover achttien ‘moms’.

* Het meeste geld werd gegeven op een woensdag en op de dertiende dag van de maand.

* Het is dus geen verrassing dat de drukste dag op Kickstarter woensdag 13 maart 2013 is. Toen gaven 54.817 geldschieters 4.029.585,45 dollar aan 1.985 projecten.

* Vergelijk dat met 20 april 2009, de eerste dag van Kickstarter. Toen steunden 40 weldoeners 7 projecten met 1.084 dollar.

* Met één miljard dollar kan je onder andere het Colosseum of vier Titanics en de film kopen.

Eerder brachten wij al de vijf Kickstarterprojecten die het meeste geld opbrachten:

1. Pebble: horloge voor iPhone en Android – 7,5 miljoen euro

Pebble is het eerste horloge dat je volledig naar wens kan aanpassen. Het connecteert met je smartphone via Bluethooth zodat het je signalen kan geven als je gebeld wordt of een e-mail ontvangt. Dankzij verschillende apps kan het ook onder andere je sportprestaties bijhouden en je de weg wijzen. Oorspronkelijk mikte het project op 75.000 euro, maar uiteindelijk raapten ze dankzij 68.929 goede zielen zo’n 7,5 miljoen euro bij elkaar.

2. OUYA: de videoconsole voor developers – 6,3 miljoen euro

Game developers focussen meer en meer op smartphones en tablets, maar voor de beste game-ervaring is een groot televisiescherm met een surround system nog steeds het beste middel. OUYA is een kit voor developers om games te creëren rechtstreeks op de televisie. Het werkt via Android, zodat het systeem geen geheimen meer heeft voor de developers. En bovendien kan je alle spelletjes eens gratis uittesten.

3. Veronice Mars: de film – 4,18 miljoen euro

Nadat er beslist werd om een film te maken over Veronica Mars, was de enige vraag nog: hoe groot kunnen we die maken? De makers dachten aan zo’n 2 miljoen euro om een kaskraker te maken, maar uiteindelijk kregen ze meer dan het dubbele zodat de film zeker een succes zou worden.

4. Torment: Tides of Numenera: computerspel – 3 miljoen euro

Torment is een typisch RPG-spel, wat de afkorting is van computer role-playing game. De bedoeling is dat je in de huid van een personage kruipt en zorgt dat je doorheen het spel dit karakter verder ontwikkeld. Maar liefst 74.405 bedrijven geloofden in de verhaallijn van dit spel, waardoor ze meer geld verzamelden dan ze ooit hadden kunnen dromen. Waar Torment precies over gaat, kan je gedetailleerd lezen in dit dossier.

5. Project Eternity: computerspel – 2,9 miljoen euro

Ook Project Eternity is een typisch RPG-spel, waar je ondergedompeld wordt in een bijzondere fantasiewereld. Dankzij de opmars van dit soort games, konden ook zij op veel steun rekenen.