4 alternatieven voor Whatsapp

door
Roald
Leestijd 3 min.

Nu Whatsapp in handen is van Facebook zijn er veel mensen die het niet meer willen gebruiken. Ze zijn bang dat hun privégegevens gebruikt zullen worden door Facebook. Daardoor winnen een aantal alternatieven voor Whatsapp aan populariteit. Wij zetten vier alternatieven op een rijtje.

Telegram

Telegram is de populairste van de 5. De dag dat de overname van Whatsapp door Facebook wereldkundig werd gemaakt, kende de chat-app een stijging van 300% in het aantal abonnees. Registreren voor de app werd zelfs een tijdje onmogelijk omdat het aantal aanvragen niet verwerkt kon worden. Er waren momenten dat Telegram ongeveer 100 aanvragen kreeg per seconde.

Wat kan u doen met Telegram?

* U kan groepsgesprekken houden tot en met 100 personen. U kan video's doorsturen die tot 1GB groot zijn.

* U kan een secretchat starten, waarvan er geen enkel spoor op servers wordt achtergelaten. Bovendien beschikt de chat ook over een timer waardoor die kan ‚self destructen' én kan je geen chatcontent forwarden.

* Telegram zal geen commercieel product worden en dus gratis blijven. Daardoor heeft Telegram ook geen vervelende advertenties en banners die u moet wegklikken.

Hoe veilig is Telegram?

Hierover bestaat veel discussie. Telegram zelf beweert niet te kraken te zijn, maar verschillende software beveiligingsexperts raden gebruikers aan om weg te blijven van Telegram, toch als u hoog inzet op veiligheid. Zo zou Telegram op oude software werken die al gekraakt is. Telegram schreef een wedstrijd uit waarbij 200.000 dollar beloofd werd aan de eerste die Telegram kon kraken. Volgens de experts is die wedstrijd nutteloos, maar zal Telegram daardoor wel kunnen zeggen dat ze onkraakbaar zijn.

TextSecure

TextSecure is een chat-app die u toestaat uw privacy te behouden terwijl u gemakkelijk communiceert met vrienden.

Met behulp van TextSecure kunt u direct communiceren terwijl u SMS kosten vermijdt. De server heeft nooit toegang tot een van uw gesprekken en nooit slaat uw gegevens op.

Wat kan u doen met TextSecure?

* U kan groepsgesprekken houden, media en bijlagen delen.

* TextSecure slaat nooit gesprekken of privégegevens op. De server heeft simpelweg geen toegang tot die gegevens. Bovendien zijn alle berichten gecodeerd.

* TextSecure werkt snel en hoort ook te werken in de meest beperkte omgevingen.

Hoe veilig is TextSecure?

Volgens dezelfde software beveiligingsexperts is TextSecure het ideale alternatief voor Whatsapp en is het beter dan Telegram.

Viber

Viber is meer dan alleen een SMS vervangende dienst.  Het doet meer dan alleen tekst en MMS-berichten versturen en ontvangen. Het is een cross-platform, en ondersteunt Android, iOS, Windows Phone, Blackberry en is voorzien van desktop clients voor Windows en OS X, zodat u  uw berichten kunt verzenden, ontvangen en bijhouden op uw computer en op uw mobiele apparaat.

Wat kan u doen met Viber?

* U kan berichten versturen en ontvangen, maar u kan ook video en audio berichten uitwisselen.

* U krijgt een automatische lijst met alle Viber-users binnen uw vriendenkring omdat u registreert met een telefoonnummer.

* Viber is volledig gratis als u belt of sms't met iemand die ook Viber gebruikt. (U kan dat vergelijken met Skype)

* U kan gesprekken van uw kinderen of partnet in het oog houden.

Hoe veilig is Viber?

Viber pretendeert niet om heel erg veilig te zijn. Ze leggen de veiligheid in de handen van de gebruiker die nog steeds zelf verantwoordelijk is voor wat hij zegt en schrijft naar anderen. Viber is wel een leuk alternatief voor mensen die iets extra willen buiten tekstberichten en filmpjes. Het is eigenlijk de Skype van de mobiele telefoon.

Google Hangouts

Google zou Google niet zijn, mochten ze geen onbekende dienst aanbieden die hetzelfde doet als de populaire concurrent. Google Hangouts kan moeiteloos in het rijtje met Google+, de concurrent van Facebook. Wellicht beter op elk vlak, maar veel minder populair. Hangouts biedt echter meer dan Whatsapp en de andere alternatieven.

Wat kan u doen met Google Hangouts?

* U krijgt een compleet data en Wi-Fi-gedreven tekstvervanging aangeboden.

* U kan groepsgesprekken houden, locaties delen, foto's delen, video's verzenden en ontvangen.

* U kan gratis videogesprekken houden.

* Hangouts is beschikbaar op elk platform en op elk systeem.

Hoe veilig is Google Hangouts?

Google Hangouts is waarschijnlijk even veilig en onveilig als Whatsapp. Google heeft er namelijk alle belang bij te weten met wie u en waarover u spreekt. Google verbergt dat ook niet en geeft gewoon toe dat ze geen OTR (off-the-record) encrypting hebben die het onmogelijk maakt voor derden om gesprekken te lezen. Het voordeel van Hangouts is wel dat het volledig gratis zal blijven, daar waar Whatsapp mogelijk betalende diensten zal kennen en even onveilig is.