Een diner in de gevangenis?

Op zoek naar een origineel idee voor een lunch? Waarom ga je niet eens lunchen in een gevangenis? In Londen is dat nu mogelijk.

In de gevangenis van Brixton in Zuid-Londen heeft liefdadigheidsinstelling The Clink deze week een derde restaurant geopend. De maaltijden worden volledig bereid door gevangenen als deel van een programma om hen voor te bereiden voor het leven buiten de muren.

Het programma wil voorkomen dat de gevangenen na hun vrijlating terug in de criminaliteit vervallen en dat lijkt te werken. 12,5 procent van de gevangenen die deelnamen aan het programma van The Clink vervielen. Het nationaal gemiddelde van gevangen die na hun tijd in de cel terug criminele feiten plegen in het Verenigd Koninkrijk is 47 procent.

Het menu is niet wat je zou verwachten in een gevangenis. Je kan er onder andere koteletten in een kruidenkorstje met aardappelen à la dauphinoise en seizoensgroentjes of een lasagne van bospaddestoelen en artisjokken eten. Een driegangenmenu met koffie kost ongeveer 25 euro.

Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Je moet je lunch 48 uur op voorhand aanvragen en dan moet je op goedkeuring wachten. Voor je binnen mag, nemen de bewakers een foto en registeren ze je vingerafdrukken. Het is niet toegestaan om telefoons, laptops, grote zakken of scherpe objecten mee te brengen. Het bestek in het restaurant is ook van plastiek.

Maar die zware regels houden mensen niet tegen. In de twee andere restaurants van The Clink kwamen het afgelopen jaar zo’n 18.000 mensen eten.