Honden kennen geen schaamte ondanks hun schuldige kop

U heeft wellicht het filmpje gezien dat we deze week gepubliceerd hebben over de reactie van honden die iets mispeuterd hebben. Nu blijkt uit onderzoek dat honden helemaal geen schaamte kennen en ook totaal geen besef hebben waarover u zich zo opwindt. Waarom trekken ze dan zo’n schuldige kop? Omdat ze geleerd hebben uit eerdere situaties dat het baasje dan kalmeert, minder boos wordt en ze uiteindelijk weer normaal behandelt.

Alexandra Horowitz, een professor psychologie van het Barnard College in New York City, publiceerde een onderzoek naar de schuld van honden in haar boek “Inside of a Dog: What Dogs See, Smell, and Know.” Ze bestudeerde de reacties van veertien honden nadat hun baasje de kamer verlaat terwijl hij zegt dat de hond van de snoepjes moet afblijven. Wanneer de baasjes terugkeerden, wisten ze soms wel wat de hond had gedaan en andere keren niet, had de hond soms wel de snoepjes opgegeten en andere keren niet.

“De schuldige blik bij de honden verscheen het vaakst als het baasje boos reageerde of de hond echt ongehoorzaam was geweest of niet. Het was geen schuld maar de hond gaf gewoon de reactie die het baasje van hem vroeg”, zei Horowitz. “Ik zeg niet dat honden geen schuld voelen, want dat weet ik niet. Ik beweer alleen dat de schuldige look van de hond geen signaal is dat de hond zich schuldig voelt.”

Honden kunnen zeker leren uit hun slechte gedrag, maar dat werkt beter met beloning en straf dan met een uitbrander of een aai. Bovendien moet de beloning of de straf zo snel mogelijk gebeuren na het gestelde gedrag. Anders weet de hond niet meer waarvoor hij beloond of gestraft wordt.