Geweien van rendieren krijgen fluoriserend kleurtje

Herders van rendieren in Finland hebben een nieuw concept uitgewerkt om hun rendieren te beschermen tegen het verkeer. Ze schilderen de geweien van de dieren in een fluoriserende kleur zodat ze duidelijk zichtbaar zijn in het donker. Daarmee hopen ze voor eens en altijd een efficiënte oplossing te hebben gevonden voor hun probleem. In het verleden werden er fluoriserende tape en reflectoren gebruikt, maar de rendieren wisten zich daar altijd van te ontdoen.

FINLAND-ANIMAL-REINDEER-ACCIDENT

Annie Ollila van de Finnish Reindeer Herder’s Association vertelt dat er op dit moment 20 geweien een kleurtje hebben gekregen. Ze zoeken nog naar de juiste kleur en een verfsoort die bestand is tegen de koude en die niet schadelijk is voor de dieren zelf. Als het project succes heeft, zullen 200.000 andere rendieren dezelfde behandeling ondergaan.

De meeste Scandinaviërs weten dat ze voorzichtig moeten zijn als ze door gebieden rijden waar rendieren gehouden worden. De verkeersborden worden echter vaak meegenomen door toeristen als souvenir waardoor de waarschuwingen verdwijnen. Met fluoriserende verf wil de organisatie ervoor zorgen dat de rendieren sneller gezien worden en zo dodelijke ongevallen vermeden kunnen worden. In Finland worden rendieren gehouden als vee. Hun vlees, melk en vacht zijn zeer populair in alle Scandinavische landen.