Eenzaamheid is dodelijker dan zwaarlijvigheid

Eenzaamheid is dodelijker dan zwaarlijvigheid en oudere mensen die last hebben van eenzaamheid hebben een tweemaal grotere kans om vroegtijdig te sterven dan mensen die geen problemen hebben met isolatie. Dat blijkt uit het rapport Rewarding Social Connections Promote Successful Ageing van professor John Cacioppo.

Cacioppo’s team vond dat vriendschappen oudere mensen kunnen helpen om terug te stuiten na tegenspoed. Ze bevorderen ook hun veerkracht en vriendschappen geven hun de mogelijkheid om stressniveaus te laten dalen. Voor zij die geen goede banden hebben met andere mensen en een eenzaam leven lijden, is er minder goed nieuws. Eenzaamheid heeft dramatische gevolgen voor de gezondheid. Het gevoel geïsoleerd te zijn van anderen zorgt voor slaapstoornissen, een verhoogde bloeddruk, verhoogde kans op depressie, een minder goed functionerend immuniteitssysteem en een verhoogde waarde van het stresshormoon cortisol.

Oudere mensen kunnen eenzaamheid vermijden door in contact te blijven met collega’s of hun vrienden en familie. Denk dus nog maar eens na als u plannen heeft gemaakt om op de pensioengerechtigde leeftijd te vertrekken naar een idyllisch, rustig plekje aan zee.