Eerste model in rolstoel op de catwalk

De mode industrie staat onder grote druk. Langs alle kanten wordt de modewereld aangevallen en wordt er gevraagd om het spectrum van het schoonheidsideaal te verbreden. Advertentiebureaus hebben de onrealistische schoonheidsidealen aangeklaagd. Maar er kan nog veel meer gedaan worden in de wereld van mode, schoonheid en elite.

Danielle Sheypuk en Carrie Hammer sloegen de handen in elkaar en verbaasden vriend en vijand op de New York Fashion Week die vandaag eindigt. Sheypuk is het eerste model in rolstoel op de catwalk.  Ze zit sinds haar twee jaar in een rolstoel en ze was altijd al geïnteresseerd in mode. “We lezen de magazines, we winkelen en we volgen de laatste modetrends, maar er is nooit iets geschikt voor mensen in een rolstoel. Eén ontwerpster gaf gehoor aan het verzoek van Sheypuk. Carrie Hammer toonde haar nieuwe ontwerpen aan de wereld met Sheypuk als model.

Fashion-Show-Runway“Ik koos voor een rolmodel en geen typisch model. Ik vind het belangrijk dat vrouwen een positief beeld hebben over hun lichaam. Ik maak kleding die bij de vrouw past en geen kleding waar de vrouw er zelf voor moet zorgen dat ze erin past.”, verklaarde ze in Womensenews.org.

Sheypuk zei dat ze blij was dat ze op catwalk mocht en dat ze veel zelfvertrouwen kreeg. “Ik was gewoon een model tussen de anderen en dat is exact wat ik wilde. Mensen met een handicap zoals ik, moeten zien dat er mogelijkheden voor hen zijn. Dat is een enorme boost voor hun zelfvertrouwen. Ze zien een ander iets doen dat ze ook graag willen doen en hebben dan genoeg zelfvertrouwen om het te proberen.”

Ondertussen werkt Sheypuk al aan nieuwe modeprojecten. Zo is ze bezig met The Raw Beauty Project. Daar worden erotische foto’s van vrouwen met een handicap gemaakt door hoog aangeschreven fotografen. Ook andere ontwerpers volgen de nieuwe trend. “De mode industrie was een harde noot om kraken, maar ik denk dat we progressie hebben gemaakt. Het was gewoon tijd om mensen met een handicap te betrekken.”, besluit Sheypuk.