De geur van je oorsmeer kan waardevolle informatie bevatten

Wetenschappers onderzoeken echt alles, dat is de eerste conclusie die blijkt uit een studie van onderzoekers uit Pennsylvania. Zij verwarmden oorsmeer zodat er vluchtige stoffen vrij kwamen. Het wetenschapsteam analyseerde nadien het vrijgekomen gas en de overgebleven massa.

Dat er een verschil is in oorsmeer was al geweten. Europeanen en Afrikanen hebben over het algemeen nat oorsmeer, terwijl Aziaten en de oorspronkelijke inwoners van Amerika droog oorsmeer hebben. De proefkonijnen van de test waren acht Aziatische mannen en acht Europese mannen.

Het oorsmeer van alle mannen gaf dezelfde twaalf stoffen af. Het verschil zit in de hoeveelheid van die stoffen. Nat oorsmeer stootte meer uit van elf van de twaalf stoffen. Daaruit blijkt dat het gen dat er voor zorgt dat je oorsmeer nat is er ook voor zorgt dat je een sterkere lichaamsgeur hebt. Het natta oorsmeer stinkt ook harder dan de droge variant.

Waarom werd zo’n smerig onderzoek gedaan? Omdat oorsmeer blijkbaar veel over een lichaam kan vertellen. Volgens de wetenschappers kan het in de toekomst waardevolle informatie geven over de voedingspatronen en omgeving van de onderzochte personen.