Het geheim van veel vrienden op Facebook? Begin niet over politiek

Een recente studie van de University of Michigan en Howard University toont aan dat mensen met veel Facebookvrienden minder snel posts zullen plaatsen over politieke topics.

De studie volgde 442 Amerikaanse universiteitsstudenten en zocht een verband tussen het aantal vrienden op Facebook en het aantal keren dat ze over controversiële onderwerpen, zoals politiek of homorechten, posten.

Een eerdere studie heeft aangetoond dat wanneer mensen in een grote groep zijn, ze hun politieke mening niet zo snel zullen geven, omdat er verschillende opinies zijn. Mensen zijn vooral terughoudend om hun mening te geven als ze weten dat die niet strookt met de mening van de meerderheid.

Deze zelfcensuur is ook aanwezig op Facebook. Volgens de studie posten studenten met sterke religieuze overtuigingen tegen homorechten veel minder over de kwestie, omdat de dominante opinie aan de universiteit pro-homorechten is.

Naarmate een vriendengroep op Facebook groter wordt, is de kans groter dat niet iedereen dezelfde mening heeft. Volgens de studie vinden mensen het belangrijk dat ze een positief en aanvaard beeld van zichzelf neerzetten, dus mensen willen niet dat hun mening botst met die van anderen uit hun vriendenlijst.