Waaiers helpen Gaviria in het roze

Waaiers helpen Gaviria in het roze

De tweede etappe op Sicilië draaide zaterdag wél uit op een pelotonsprint. Andre Greipel kwam toen als snelste uit de bus, voor Roberto Ferrari en Jasper Stuyven, waarop hij een dag lang de roze trui mocht aantrekken. De Duitser had ongetwijfeld gehoopt dat hij die ook gisteren zou kunnen behouden, maar een slimme zet van QuickStep besliste er anders over.

Op een tiental kilometer van de aankomst in Cagliari maakten de blauwhemden maximaal gebruik van de strakke wind om waaiers te trekken. Het peloton brak al snel in stukken en zo kon een klein groepje de aangekondigde massaspurt ontlopen. Bij QuickStep reden ze logischerwijze in dienst van Fernando Gaviria, die in deze Giro zijn debuut maakt in een grote ronde.

Het Colombiaanse toptalent moest wel nog afrekenen met Giacomo Nizzolo, een andere topsprinter in het gezelschap. Mede dankzij de hulp van zijn ploegmaats slaagde hij daar ruimschoots in. Ook Bob Jungels deed een goede zaak. De Luxemburgse kampioen is bij QuickStep de man voor het algemeen klassement en hij sprokkelde zo tien seconden bonus op de andere tenoren.

«Soms is anticiperen beter dan reageren», vertelde Jungels na afloop. «Ik denk dat iedereen nerveus was toen dat open stuk naast de zee er in de finale aankwam. Het is vooral ongelooflijk dat we met de ploeg zes man mee hadden. Dat toont de spirit binnen ons team.»

Vandaag kunnen de renners genieten van een eerste rustdag, al staat er wel een verplaatsing naar het vasteland op het programma. Morgen volgt in de vierde etappe meteen al de eerste echte test voor de klassementsrenners. De aankomst ligt halverwege de top van de Etna, op 1.892 meter hoogte.