Valverde pakt vierde zege in Luik-Bastenaken-Luik

Valverde pakt vierde zege in Luik-Bastenaken-Luik

Hoewel het parcours van ‘La Doyenne' dit jaar een beetje gewijzigd werd, kende de wedstrijd een klassiek verloop. Net als bij andere edities viel de beslissing op de beklimming van Saint-Nicolas, waar Tim Wellens ondanks een kleine voorgift al snel werd opgepeuzeld door het uitgedunde peloton met alle favorieten.

Davide Formolo was de volgende om een aanval te plaatsen, maar de Italiaan liep in de laatste hectometers op een counter van Daniel Martin. Vlak voor de laatste bocht plaatste ook topfavoriet Alejandro Valverde zijn sprong en daar bleek niemand tegen opgewassen.

Net als in de Waalse Pijl won de Spanjaard met sprekend gemak. Met vier overwinningen evenaart hij de Italiaan Moreno Argentin, al blijft Eddy Merckx voorlopig nog recordhouder met vijf zeges.

Van de Belgen kwam Greg Van Avermaet het best voor de dag. Bergop kon de olympische kampioen het helse tempo van de echte klimmers niet volgen, maar met een elfde plaats werd hij opnieuw de beste landgenoot. Jelle Vanendert finishte als negentiende en was daarmee de tweede Belg in de top twintig.

Na afloop droeg een emotionele Valverde zijn overwinning op aan Michele Scarponi, die gisteren om het leven kwam toen hij op training werd aangereden, al had hij ook lovende woorden voor zijn ploegmaats. «Het was zwaar voor ons allemaal, maar ik kon rekenen op een enorm goed team dat uitzonderlijk werk voor me verrichtte. Het was een perfecte dag.»