Sagan gunt Belgen geen schijn van kans

Sagan gunt Belgen geen schijn van kans

Na een tijdrit en een gedoodverfde sprintersrit bood de derde wedstrijddag in de Ronde van Frankrijk een eerste mogelijkheid aan de punchers in het peloton. De aankomst lag in het Noord-Franse Longwy bovenop de Côte des Religieuses, wat heel wat landgenoten vooraf inspireerde tot grootse ambities.

Vooral Gilbert en Van Avermaet roken hun kans, al moesten ze dan wel afrekenen met Sagan. En dat bleek te veel gevraagd.

Van Avermaet vierde

De Slovaak bewees eens te meer dat hij op licht hellende aankomsten zijn gelijke niet kent. Hoewel hij veel te vroeg op kop kwam en in volle spurt ook nog eens uit zijn klikpedaal schoot, kwam zijn overwinning niet in het gedrang. Sagan haalde het voor Michael Matthews en Dan Martin, terwijl Van Avermaet net naast het podium viel.

«Mijn timing was niet perfect dus smaakt deze zege meer dan zoet», lachte de Slovaak na afloop. «Toen ik uit mijn pedaal schoot, dacht ik: opnieuw een fout, wat gebeurt er vandaag? Matthews kwam nog gevaarlijk opzetten, maar gelukkig kon ik hem nog net afhouden.»

Met Tim Wellens (dertiende) en Tiesj Benoot (vijftiende) haalden nog twee landgenoten de top twintig. Gilbert kwam niet in het stuk voor en werd zelfs pas 22ste.

Groene trui

Voor Sagan is het al de achtste keer in zijn carrière dat hij een Tour-rit kan winnen. De wereldkampioen sprokkelt zo ook kostbare punten voor de groene trui, al blijft die voorlopig in het bezit van Marcel Kittel.

Sagan rukt wel al op naar de derde plaats, op 16 punten van de Duitser. In het algemeen klassement blijft Geraint Thomas in het geel, al schuift zijn kopman Chris Froome een plaatsje dichterbij.

Morgen krijgen de renners een vrijwel vlakke etappe over 207,5 kilometer voorgeschoteld van Mondorf Les Bains naar Vittel, wat ongetwijfeld een nieuwe kans wordt voor de sprinters.