«Prijs voor beste daler is levensbedreigend»

«Prijs voor beste daler is levensbedreigend»

De honderdste editie van de Giro, die vrijdag van start gaat op Sardinië, is de eerste waarin de ‘Pirelli Premio Miglior Discesista' zal uitgereikt worden, zoals de prijs voor de beste daler officieel heet. Aan het klassement is een geldprijs verbonden. De snelste daler van de dag krijgt 500 euro, terwijl voor de eindwinnaar een cheque van 5.000 euro is weggelegd.

Het lijkt een leuk extraatje voor de toeschouwers, maar daar is lang niet iedereen het mee eens. Op Twitter regent het negatieve reacties uit het peloton. Volgens de meeste renners werkt zo'n prijs roekeloos rijgedrag in de hand, wat niet bepaald bevorderlijk is voor de veiligheid.

«Als dit waar is, zouden jullie je moeten schamen», fulmineert onze landgenoot Jasper Stuyven. «Zijn er al niet genoeg valpartijen? Blijkbaar zijn jullie enkel geïnteresseerd in sensatie.» Eenzelfde geluid bij de Nederlander Wout Poels, die het heeft over een «levensbedreigend idee».

Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond, vindt dat de Internationale Wielerunie (UCI) moet ingrijpen. «Op een moment dat iedereen nadenkt over veiligheid in het peloton, is een prijs voor de beste daler in de Giro een onacceptabel idee», reageert hij. «Ik heb onmiddellijk gevraagd de prijs te verbieden.»