«Porte is topfavoriet voor Ronde van Frankrijk»

«Porte is topfavoriet voor Ronde van Frankrijk»

In het verleden bleek de Dauphiné als ‘kleine Tour' vaak een betrouwbare barometer met het oog op de Ronde van Frankrijk. Vooral Chris Froome heeft er een speciale band mee: bij elk van zijn drie Tour-zeges won hij enkele weken eerder ook de Dauphiné. Dat hij deze keer pas vierde werd, is dus geen goed voorteken.

«Maar het gaat wel de goede kant op met mijn conditie», zegt de kopman van Team Sky. «Enkele weken geleden in Romandië was ik nog ver verwijderd van de juiste vorm. Nu begint het te komen.» Toch beschouwt Froome zichzelf niet als de topfavoriet om zichzelf straks op te volgen in Parijs.

"Sterkste renner in het peloton"

Die rol is volgens hem weggelegd voor zijn ex-ploegmaat Richie Porte. De Australiër verspeelde de eindzege op de slotdag weliswaar aan Fuglsang, dat verandert volgens Froome niets. «Hij is momenteel de sterkste renner in het peloton. Hij en zijn ploeg zijn tactisch gevangen genomen, maar ik zeg nog steeds dat hij de favoriet is voor juli.»

In zijn nadeel speelt wel dat Porte bij BMC een stuk minder goed omringd is dan Froome bij Sky. Bovendien deed hij in de Tour nog nooit beter dan een vijfde plaats.

Contador met de handrem op

Dan kan Alberto Contador betere adelbrieven voorleggen. De Spanjaard won de Ronde van Frankrijk in het verleden al twee keer, maar reed de voorbije week in alle anonimiteit rond. El Pistolero haalde zelfs de top tien niet (hij werd elfde), al lijkt dat ingecalculeerd.

«Ik weet dat er in het verleden veel renners eerst de Dauphiné gewonnen hebben en daarna ook de Tour, maar ik rijd liever nog niet op de limiet. Dankzij deze aanpak kan ik straks in de Ronde van Frankrijk wél op mijn best zijn.»

Wat er ook van zij, de drie Tour-tenoren hebben nog tot 1 juli om zich klaar te stomen. Op die dag staat de eerste rit op het programma in het Duitse Düsseldorf, een tijdrit over 14 kilometer.