«Overwinteren in de CL is het doel dit seizoen»

«Overwinteren in de CL is het doel dit seizoen»

Aan het woord is Roger Vanden Stock, die op zijn 74ste nog altijd grootse dingen verwacht van zijn ploeg. De paars-witte voorzitter wil vooral in Europa potten breken. «Ons doel dit seizoen is ons Europees statuut bevestigen», klinkt het. «Het zou mooi zijn als we eens een keer de tweede ronde van de Champions League kunnen halen. Op die manier kunnen wij ook de Belgische ranking verbeteren.»

Dankzij de sterke prestaties die de Belgische clubs de voorbije jaren neerzetten in Europa, staat ons land voorlopig op de achtste plaats op de UEFA-ranking. En dat opent volgens Vanden Stock perspectieven. «Als we die plaats op de ranking kunnen behouden, komt de landskampioen komend seizoen bij de loting in de eerste pot van de Champions League terecht.»

Kwaliteitsinjectie

Met de huidige spelerskern hoopt Anderlecht voldoende gewapend te zijn om een woordje mee te spreken op het kampioenenbal. Op Youri Tielemans na bleven alle sterkhouders tot dusver in Brussel, terwijl de kern met de komst van Sven Kums, Matz Sels en Henry Onyekuru een fikse kwaliteitsinjectie kreeg.

Hoewel buitenlandse clubs aan de mouw van Leander Dendoncker, Kara Mbodj en Lukasz Teodorczyk trekken, hoeft de landskampioen geen spelers meer te verkopen. «We willen hen allemaal graag hier houden», zegt Vanden Stock. «Dankzij de Champions League is dat mogelijk. Financieel is dat een enorm verschil met de Europa League.»

"Einde mercato afwachten"

Manager Herman Van Holsbeeck is iets voorzichtiger. «Op papier zijn we nu sterker dan vorig seizoen, maar we moeten nog het einde van de mercato afwachten», waarschuwt hij. «We zullen proberen om dat drietal te houden, maar dat hangt van het dossier af. Met Kara zijn er afspraken gemaakt en er is vijftig procent kans dat er nog een bod komt. Met Dendoncker hebben we al samengezeten over een contractverlenging, maar het is beter om dat even te laten rusten.»