Oververdiende zege voor Omar Fraile in Giro

Oververdiende zege voor Omar Fraile in Giro

De etappe naar Bagno di Romagna was ideaal voor vluchters. Te zwaar voor de sprinters en te licht voor de klassementsjongens. Onderweg moesten de renners twee beklimmingen van tweede categorie en twee van derde categorie overwinnen. De aankomst lag meer dan 25 kilometer na de top van de laatste klim, na een lange afdaling.

Drie landgenoten

Aangezien de kans op voorhand groot leek dat een vlucht het tot het einde zou uitzingen, wou iedereen in de vlucht van de dag zitten. Dat leidde tot een zeer nerveuze openingsfase, waarin iedereen die niet meespeelde voor de dagzege of het klassement al snel voor een eigen tempo koos. Na heel wat schermutselingen geraakten 25 renners voorop. Daarbij ook drie landgenoten: Maxime Monfort (Lotto-Belisol), Ben Hermans (BMC) en vooral een heel sterke Laurens De Plus (Quick-Step). Uit die groep reden Mikel Landa (Sky) en Omar Fraile (Dimension Data) weg. Zij reden zowat de hele dag alleen voorop, maar werden toch ingelopen.

Laatste klim

Op de laatste klim van de dag sprong Pierre Rolland (Cannondale) weg. In eerste instantie waren De Plus en Rui Costa (UAE) mee, maar ze werden weer gegrepen. Toen Rolland het opnieuw probeerde, konden enkel Fraile en opnieuw Costa de kloof dichten. Het is een raadsel waar de renner van Dimension Data nog voldoende kracht haalde na een lange dag in de aanval. In de laatste hectometers kwamen de achtervolgers nog terug, maar ze kwamen net te laat om een impressionante Fraile van de zege te houden. Hij won voor Rui Costa en Rolland. Hermans werd zesde, Monfort negende en De Plus tiende. Voor de 26-jarige Spanjaard is het zijn belangrijkste zege tot nu toe. Hij won wel al tweemaal het bergklassement in de Ronde van Spanje.

In de groep der favorieten loste Vincenzo Nibali (Bahrain) voorzichtig een bommetje, maar alles bleef samen. Tom Dumoulin (Sunweb) behoudt de roze leiderstrui. Fraile heeft in het bergklassement evenveel punten als Jan Polanc (UAE), maar die mag de trui blijven dragen.