Na UEFA-verbod: München versiert gebouwen in regenboogkleuren tijdens wedstrijd Duitsland-Hongarije

Tijdens de EK-wedstrijd woensdag tussen Duitsland en Hongarije zullen verschillende gebouwen in de Duitse speelstad München versierd worden in de regenboogkleuren. Dat heeft de burgemeester dinsdag bekendgemaakt als reactie op het «beschamende» verbod van de UEFA om de Allianz Arena in de kleuren van de LGBTQI-gemeenschap te verlichten.

door
Online redactie
Leestijd 1 min.

De UEFA besliste dinsdag dat de Allianz Arena in München bij de match van Duitsland tegen Hongarije woensdag niet in de regenboogkleuren verlicht mag worden. De gemeenteraad van München wilde de wedstrijd aangrijpen om een statement te maken tegen de omstreden anti-homowet die het Hongaarse parlement goedkeurde, maar dat botste op een «njet» van de Europese voetbalbond. De Münchense burgemeester blijft echter niet bij de pakken zitten.

«Wij zullen ons in München op geen enkele manier laten beletten om een duidelijk signaal naar Hongarije en de wereld te sturen als het gaat over discriminatie van LGBTQIA+-mensen», aldus burgemeester Dieter Reiter. Hij vertelde dat onder meer het stadhuis, een toren en een molen in het buurt van het stadion versierd zullen worden met regenboogvlaggen, een signaal voor diversiteit en tolerantie.

De Duitse minister van Europese Zaken riep fans dinsdag ook al op om met regenboogvlaggen naar het stadion af te zakken tijdens de wedstrijd Duitsland-Hongarije. Zo kunnen ze volgens minister Michael Roth toch opkomen voor de LGBTQIA+-gemeenschap, ondanks het verbod van de UEFA.