Froome verspeelt gele trui in slotmeters

Froome verspeelt gele trui in slotmeters

Na twee sprintersetappes waarin Marcel Kittel zijn oppermacht kon etaleren, was het gisteren opnieuw aan de klassementsrenners om zich te roeren. Op het programma stond de eerste rit in de Pyreneeën, met onderweg van Pau naar Peyragudes maar liefst zes cols. Het beloofde dus vuurwerk te geven, al viel dat best mee.

Slotkilometer

Pas in de allerlaatste kilometer durfden de favorieten het aan om elkaar te bestoken. Op de moordend steile slotklim was het Romain Bardet die als eerste over de streep kwam. De Fransman werd op de voet gevolgd door Rigoberto Uran en de Italiaanse kampioen Fabio Aru, terwijl Chris Froome in de achtergrond bijna tot stilstand kwam.

De kopman van Team Sky kon de hele dag rekenen op de indrukwekkende hulp van zijn ploegmaats, maar verloor in de laatste rechte lijn nog een dikke twintig seconden. Zo moet hij de gele leiderstrui voorlopig afstaan aan Aru, die nu zes seconden voorsprong telt. Ook Bardet (op 25 seconden) en Uran (op 35 seconden) zijn nog volop in de race voor de eindzege.

Dat kan niet gezegd worden van Nairo Quintana en Alberto Contador, die het tempo van de favorieten allebei niet konden volgen. Ook Jakob Fuglsang moest na zijn val in de elfde rit al snel de rol lossen.

De Gendt in de aanval

En de Belgen? Thomas De Gendt liet zich onderweg eens te meer opmerken in de vlucht van de dag. De renner van Lotto-Soudal sprokkelde een heleboel punten voor de bergtrui, al blijft die stevig in het bezit van Warren Barguil. Met Tiesj Benoot (zeventiende) en Serge Pauwels (achttiende) haalden er wel twee landgenoten de top twintig.

Vandaag staat er opnieuw een bergetappe op het menu, maar wel de kortste van de hele Tour. Tussen Saint-Girons en Foix hoeven de renners slechts 101 kilometer te overbruggen.