Bouchikhi loopt naar knappe vijfde plaats op EK

Bouchikhi loopt naar knappe vijfde plaats op EK

België heeft net naast een medaille gegrepen op het EK veldlopen. Soufiane Bouchikhi liep de hele wedstrijd in het spoor van de derde plaats, maar kwam op het einde net wat krachten tekort om zijn eindspurt vol te houden. Hij strandde op een onverhoopte vijfde stek.

Straffe comeback

De sterke wedstrijd van Bouchikhi inspireerde ook Lander Tijtgat tot een verrassende prestatie. De 34-jarige Tijtgat maakte slechts een maand geleden zijn comeback nadat blessures hem vier jaar lang aan de kant hielden. Hij werd in het Slovaakse Samorin in het allerbeste geval rond plaats 20 verwacht, maar net zoals Bouchikhi ontwikkelde hij vanaf de start een hoog tempo. Tijtgat kende daarna geen grote terugval meer en eindigde knap op de dertiende plaats. Het is voor beide atleten hun beste resultaat ooit op het kampioenschap.

De overwinning ging naar de Turk Kaan Kigen Ozbilen, die pas in de slotfase afstand kon nemen van de Spanjaard Adel Mechaal. De Brit Andrew Butchart mocht het derde schavotje innemen.

"Brons zat erin"

Ondanks zijn knappe wedstrijd, overheerste bij Bouchikhi achteraf toch vooral ontgoocheling. "Eigenlijk moet ik tevreden zijn met een vijfde plaats, maar dat ben ik niet. De eerste twee waren te sterk, maar volgens mij zat er brons in", klonk het. "Ik had niet het gevoel waar ik op gehoopt had en voelde me niet super."

De Belgische vrouwen ontgoochelden. Imana Truyers werd 44ste, Hanna Vandenbussche 61ste. De titel ging naar de Turkse titelverdedigster Yasemin Can. De Belgische beloften veroverden zilver in het landenklassement. Ze finishten met drie in de eerste elf, met Simon Debognies als uitblinker op nummer zes.