Zeven opmerkelijke televisiedokters

Zeven opmerkelijke televisiedokters

Het beroep van een dokter heeft een zekere fascinerende kwaliteit. Het zijn uiterst intellectuele personen die zich toeleggen op het genezen van de zieken. Hun intellect gecombineerd met hun toewijding en vaak eigenzinnige karaktertrekken zorgt er voor dat ze vaak tal van interessante verhalen te vertellen hebben. Het maakt hen ook tot een ideaal onderwerp voor boeiende tv-series. Nu The Knick, een drama over een hospitaal aan het begin van de vorige eeuw, in de winkelrekken ligt, leek het ons een prima moment om eens wat tv-dokters van dichterbij te bekijken.

Dr. House – House MD

De briljante diagnosticus van het fictieve Princeton-Plainsboro Teaching Hospital staat even goed gekend voor zijn geniale diagnoses als voor zijn vreemde manier waarop hij met zijn patiënten omgaat. Hun gezondheid lijkt hen niet per se te interesseren, het gaat hem veeleer om het oplossen van een puzzel dan het genezen van een ziekte. Dat opzicht is een van de vele gelijkenissen tussen hem en het literaire personages Sherlock Holmes. Dr. House wordt regelmatig genoemd als één van de meest interessante personages op tv en leverde Hugh Laurie onder andere twee Golden Globes op.

Dr. John W. Thackery – The Knick

Toen House in 2012 afliep, viel er een soort leegte in het doktersgenre. Die leegte lijkt nu weer helemaal opgevuld met Dr. John Thackery, de hoofdchirurg in The Knick. The Knick is een koosnaampje voor het Knickerbocker Hospital, een ziekenhuis dat echt bestaan heeft. De serie speelt zich af in 1900, met een fictieve versie van het personeel dat ondanks de beperkte medische kennis van de tijd er toch in slaagt het sterftecijfer laag te houden. Aan het hoofd staat Dr. Thackery, die zijn chirurgisch talent combineert met een verslaving aan cocaïne en opium.

Captain Benjamin Franklin “Hawkeye” Pierce – M*A*S*H

Ook in de jaren '70 waren er al eigenwijze artsen te zien op het kleine scherm. Een daarvan is Captain Benjamin “Hawkeye” Pierce, de hoofdchirurg van het Mobile Army Surgical Hospital tijdens de Koreaoorlog. De tv-serie was gebaseerd op het gelijknamige boek en film, maar ging toch een andere richting uit dan het bronmateriaal. De serie, die de balans vond tussen komedie en drama tijdens een ernstig conflict, groeide uit tot één van de grootste successen op televisie. Het kijkersaantal voor de finale van de serie zou tussen 105 en 125 miljoen kijkers liggen, nog steeds goed voor een Amerikaans record. In het midden daarvan stond de eigenwijze Hawkeye, een militaire chirurg die nooit verlegen zat voor een borrel, grappen uithaalde met gezagsfiguren en niets moest weten van wapens en medailles.

Dr. Frasier Crane – Cheers / Frasier

Dr. Frasier Cane dook voor het eerst op in het derde seizoen van de populaire sitcom Cheers, als de elitaire en vervelende ex van Diane. De psycholoog is gecreëerd als het tegengestelde van hoofdrolspeler Sam Malone. Frasier zou oorspronkelijk slechts enkele afleveringen blijven, zolang de driehoeksverhouding tussen hem, Diane en Sam duurde. De producers waren echter zo onder de indruk van Kelsey Grammer, dat ze besloten hem te promoveren tot een ster van de show. Ondanks dat Frasier niet bijzonder geliefd was bij de kijkers, kreeg hij na Cheers zijn eigen spin-off, die tot 2004 liep. Uiteindelijk kroop Grammer 20 jaar en meer dan 460 afleveringen in de huid van Frasier.

Dr. Doug Ross – ER

George Clooney had in de jaren '80 al heek wat ervaring opgedaan, maar zijn doorbrak kwam pas in 1994 met ER. Hij vertolkte er Dr. Doug Ross, een gepassioneerde kinderarts die het welzijn van zijn patiënten boven zijn eigen carrière plaatst. Zo valt hij ouders die hun kinderen misbruiken aan en lapt hij de regels regelmatig aan zijn laars om de best mogelijke oplossing voor zijn patiënten te krijgen. Clooney verliet de serie na seizoen vijf om zich te kunnen concentreren op zijn filmcarrière. Hij stond toen gekend als een sekssymbool en opende ongetwijfeld deuren voor andere sexy dokters, zoals Mcdreamy in Grey's Anatomy.

Dr. Cox – Scrubs

Hoewel Scrubs vooral draait om J.D. en Turk, is Dr. Percival Cox ongetwijfeld een van de opmerkelijkste dokters van de serie. Een sarcastische en verbitterde arts, die altijd klaar staat met een snedige en gemene opmerking. Ondanks dat hij emotioneel afstand neemt van zijn patiënten en collega's, gaat hij toch vaak in de clinch met zijn overste om hun welzijn te verdedigen. Tegen wil en dank is hij de mentor van J.D., maar op termijn groeit er toch een basis van respect tussen de twee.

Dr. Hannibal Lecter – Hannibal

Dr. Lecter is vooral bekend van de films waarin hij vertolkt wordt door Anthony Hopkins. Recent werd het verhaal van de forensische psychiater, die daarnaast een kannibalistische seriemoordenaar is, echter op het kleine scherm gebracht met Mads Mikkelsen in de titelrol. In Hannibal werkt Lecter samen met Will Graham, een profiler van de FBI die hij bewondert voor zijn inlevingsvermogen in het denkpatroon van seriemoordenaars. De samenwerking zorgt ervoor dat Lecter zijn eigen misdaden kan verbergen, terwijl hij van Graham zijn protegé probeert te maken.

Wil jij een van deze excentrieke artsen aanschouwen vanop jouw luie zetel? Het eerste seizoen van The Knick is vanaf nu verkrijgbaar op dvd en blu-ray!