Zet FC Barcelona de kroon op het werk of zorgt Juventus voor een verrassing van formaat?

Zet FC Barcelona de kroon op het werk of zorgt Juventus voor een verrassing van formaat?

Op 6 juni nemen de manschappen van Luis Enrique het in de finale in Berlijn op tegen het elftal van Massimiliano Allegri. Het belooft een spannende en unieke finale te worden want voor beide teams staat niet alleen de eindoverwinning in de Champions League op het spel, maar ook de kroon op een fantastisch seizoen. Beide clubs kunnen namelijk de treble winnen. Dat is iets waar maar een handjevol clubs in slaagde waaronder het Barcelona van Pep Guardiola in 2009.

Barça won eerder al de landstitel en mocht daar de Copa del Rey aan toevoegen nadat het Athletic Bilbao met 3-1 versloeg dankzij een fenomenaal doelpunt van Lionel Messi terwijl Juventus met een riante voorsprong kampioen werd en ook de TIM Cup, de nationale bekercompetitie van Italië, won door Lazio Roma met 2-1 te verslaan. De druk is dus waanzinnig groot en beide elftallen zullen op oorlogssterkte aantreden zaterdag.

De beste aanval ter wereld

Het is geen geheim dat Barcelona momenteel over de beste aanval ter wereld beschikt. Messi, Suarez en Neymar hoeven niet langer geïntroduceerd te worden. Het olijke drietal was dit seizoen goed voor maar liefst 120 doelpunten in de Spaanse competitie, een record. Maar niet alleen de aanval is van exceptionele kwaliteit. Het middenveld met Rakitic, Iniesta en Busquets is dynamisch en goed ingespeeld. Iniesta zorgt voor de rust, Busquets verovert de bal en Rakitic verdeelt het spel en is de aanjager.

Mocht het middenveld toch problemen kennen tegen Juventus, dan kan trainer Luis Enrique altijd rekenen op Xavi, die zijn roemrijke carrière bij Barcelona dit seizoen afsluit. De finale is voor hem de laatste wedstrijd in het blaugrana en hij zal er alles aan doen om die met een gigantisch feest af te kunnen sluiten.

Hoewel de aanval van Barcelona de grootste blikvanger is, mag de verdediging ook zeker in de bloemetjes gezet worden. In 38 wedstrijden in de Primera Division slikte de verdediging onder leiding van een herboren Piqué amper 21 doelpunten. 23 keer werd de nul gehouden.

Na een nagenoeg perfect parcours waarin Paris Saint-Germain en Bayern München aan de kant werden gezet, lijkt niets de Catalanen nog te kunnen stoppen.

De underdog

Niet veel mensen geven Juventus een kans tegen een Barcelona in topvorm, maar de Italianen blijven hoopvol. Zo zei Allegri, de coach van Juventus, dat het beter Barcelona kan treffen in één wedstrijd dan in twee wedstrijden. Over twee wedstrijden spelen Messi, Suarez en Neymar namelijk zelden echt slecht. Een offday bij Barcelona is altijd mogelijk en de Italianen weten ook dat ze boven zichzelf kunnen uitstijgen. Ze wisten immers de maat te nemen van Real Madrid dat over twee wedstrijden sterker werd geacht.

Juve kenmerkt zich door zijn mentaliteit, passie en strijdlust. Qua individuele kwaliteit moet het elftal het onderspit delven tegen Barcelona, maar Juventus zal proberen om dat verschil ruimschoots te compenseren met hun ongekende inzet en ervaring. De Italianen hebben met Buffon, Pirlo, Chiellini, Evra en Tevez genoeg ervaring in de rangen om deze schier onmogelijke opdracht tot een goed einde te brengen. Daarnaast rekenen de Italianen op een van de grootste talenten ter wereld, Paul Pogba, voor een flits van ongekende klasse om de finale te beslissen.

Volgens kenners van het Italiaanse voetbal zou Juventus er goed aan doen om de tactiek van José Mourinho te kopiëren en de bus te parkeren voor het eigen doel in de hoop dat MSN geen gaatje in de defensie vindt en dat één goed uitgespeelde counter voldoende is voor een doelpunt. Maar Massimiliano Allegri staat niet bekend om zijn tactiek aan te passen aan de tegenstander en zal wellicht in dezelfde formatie starten die zo succesvol was in de halve finale tegen Real Madrid.

Bij hij of bij hij niet?

Naast de wedstrijd met de immense belangen is er nog een opvallende 'wedstrijd in de wedstrijd'. Luis Suarez, de dodelijke spits van Barcelona, zal opnieuw oog in oog komen te staan met Patrice Evra. Evra en Suarez raakten in een rascimezaak verwikkeld toen beide spelers nog in de Engelse Premier League actief waren voor respectievelijk Manchester United en Liverpool. Evra beweerde dat Suarez hem beledigd had met een rascistische term. Suarez beweerde dat het gebruik van 'negro' strikt vriendschappelijk bedoeld was. De aanvaller kreeg echter geen gelijk en werd bestraft met een schorsing van acht speeldagen.

Ook Giorgio Chiellini, de beenharde verdediger van Juventus, heeft een geschiedenis met Suarez. Op het WK in Brazilië werd de Italiaan namelijk gebeten door Suarez tijdens de wedstrijd van Italië tegen Uruguay. Dat was de derde keer dat Suarez een speler beet nadat hij eerder gestraft was voor soortgelijke acties tegen Bakkal van PSV en Branislav Ivanovic van Chelsea. Suarez beet uit het niets Chiellini in de schouder en werd daarvoor hard gestraft. De Uruguayaan werd vier maanden geschorst van alle voetbalgerelateerde activiteiten. Chiellini viel echter door een blessure aan de kuit uit en zal er zaterdagavond dus niet bij kunnen zijn.

Wie nog een extra dimensie aan zijn finale wil geven, kan bij Ladbrokes een weddenschap plaatsen. Naast de normale weddenschappen pakt Ladbrokes uit met een unieke bet rond Luis Suarez. Als de aanvaller opnieuw zijn tanden in een speler zet, krijg je 151 keer je inzet terug. Wie echt zijn stoute schoenen durft aantrekken en denkt dat Suarez deze keer de Turkse scheidsrechter Cüneyt Çak?r bijt, krijgt maar liefst 501 keer zijn inzet terugbetaald.

https://www.youtube.com/watch?v=EUDlZntPto4

De finale tussen FC Barcelona en Juventus is duidelijk voldoende gekruid om er een waar voetbalspektakel van te maken.

FC Barcelona - Juventus FC, zaterdagavond om 20u45