Zes films en series die sektes in beeld brengen

Zes films en series die sektes in beeld brengen

The Leftovers toont een stadje dat moet verwerken dat twee procent van de bevolking plots verdwenen is. Velen denken dat de verdwenen personen helden zijn die in de hemel werden opgenomen, maar lang niet iedereen is het daar mee eens. Voor The Guilty Remnant is het een teken dat de wereld veranderd is en dat het einde nabij is. Leden van deze sekte verplaatsen zich in duo, spreken niet en zijn constant aan het roken. Nu The Leftovers beschikbaar is op dvd en blu-ray, leek het ons het geschikte moment om eens te kijken naar andere tv-series en films waarbij sektes een belangrijke rol spelen.

The Master (2012)

Een werkje van de hand van meester Paul Thomas Anderson en een van de laatste films van de weergaloze Philip Seymour Hoffman. Hoffman vertolkt hier de rol van Lancaster Dodd, de leider van The Cause. Wanneer Freddie (Joaquin Phoenix), een veteraan op de dool na WO II, Lancaster tegen het lijf loopt, onstaat een interessante dynamiek tussen de twee. Dodd lijft Freddie in bij The Cause en heeft een bijna blind vertrouwen in zijn nieuwste lid. Freddie slaagt echter niet om door te groeien in de organisatie. Die frustaties verergeren zijn problemen met drank en geweld, ondanks dat hij zelf denkt erop vooruit te gaan. Uiteindelijk weigert Freddie zich te schikken naar de regels van de sekte. Deze interessante studie van twee personages en hun relatie was goed voor drie Oscarnominaties.

The Following (2013 - 2015)

Sektes brengen slechts zelden goed nieuws met zich mee. Wanneer seriemoordenaars echter samenscholen, gaan de poppen helemaal aan het dansen. Dat is het centrale idee in The Following, een serie rond het kat-en-muisspel tussen de psychotische seriemoordenaar Joe Carroll (James Purefoy) en Ryan Hardy (Kevin Bacon), een voormalig FBI-agent die de draad weer oppikt om zijn oude nemesis opnieuw te vangen. Dat zijn aartsvijand zich nu omringt met soortgenoten, maakt de zaak nog eens een pak moeilijker voor agent Hardy.

The Wicker Man (1973 & 2006)

Of het nu gaat om de klassieker uit 1973, met Edward Woodward en Christopher Lee, of de remake uit 2006 met Nicolas Cage, beide films draaien duidelijk om een sekte die mensen opoffert voor een geslaagde oogst. Het origineel staat aangeschreven als een van de beste horrorfilms aller tijden. Christopher Lee vertolkt daarin de rol van Lord Summerisle, de leider van een oude religie die de Keltische goden aanbidt. The Wicker Man was zelfs een van de favoriete ervaringen van wijlen Sir Christopher.

De remake kon op een pak minder bijval rekenen. Van een Lord Summerisle is geen sprake meer omdat de sekte, naar analogie met bijen, gedomineerd wordt door vrouwen. Mannen zijn er enkel voor de voortplanting. Deze The Wicker Man kreeg vijf Razzies, waaronder slechtste remake en slechtste acteur voor Nicolas Cage. Toch geniet de film een cultstatus dankzij het bizarre acteerwerk van Cage, die ongestoord vrouwen neermept en zich constant zorgen maakt om bijen.

Rosemary's Baby (1968)

Sektes waren in de Jaren '60 ook al een hot topic. Dat bewijst Rosemary's Baby, een film van Roman Polanski. Rosemary en Guy, een jong koppel met een kinderwens, verhuizen naar een magnifiek, oud gebouw met tal van excentrieke inwoners. Na een vreemde droom raakt Rosemary eindelijk zwanger, maar de zwangerschap is een helse lijdensweg met buikpijn, gewichtsverlies en een onbeheersbare honger naar rauw vlees en kippenlever. Uiteindelijk blijken haar buren deel uit te maken van een sekte die Satan aanbidt. Dat de duivel de vader van haar kind is, dooft haar moederinstinct echter niet.

Unbreakable Kimmy Schmidt (2015 - … )

Er mag al eens gelachen worden, zelfs wanneer het sektes betreft. Op haar veertiende wordt Kimmy Schmidt ontvoerd door een dominee die ervan overtuigd is dat de wereld ten einde komt. Vijftien jaar lang leeft ze met de dominee en drie andere vrouwen in een ondergrondse bunker, met het idee dat de wereld vergaan is. Wanneer ze ontdekt worden, besluit Kimmy te verhuizen naar New York om de aandacht te ontlopen. Een wereldvreemde vrouw in een wereldstad levert natuurlijk hilarische taferelen op. Het programma van Netflix was meteen een schot in de roos en kreeg zeven Emmynominaties na het eerste seizoen.

De interesse in sektes te pakken? Haal dan zeker de dvd of blu-ray van The Leftovers in huis. De bevreemdende sekte The Guilty Remnant zal je ongetwijfeld boeien!