Will Smith, het goudhaantje van Hollywood

Will Smith, het goudhaantje van Hollywood

De laatste jaren had de charismatische acteur Will Smith enkele atypische rollen, zoals een norse generaal in After Earth en Lucifer in Winter's Tale. Dit jaar was hij echter terug zijn vlotte en charmante zelf in Focus. In dit komisch drama zet hij een innemelijke meesteroplichter neer, wiens plannen in de war gestuurd worden door een femme fatale vertolkt door Margot Robbie. Aangezien Focus binnenkort verkrijgbaar is op dvd en blu-ray, besloten we de carrière van Smith eens in te kijken.

Zoals in de befaamde rap van The Fresh Prince of Bel-Air zag Smith het levenslicht in West Philadelphia. Hij haalde goede punten op school en had waarschijnlijk naar het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology kunnen gaan, maar dat interesseerde hem niet. Hij koos ervoor om zich toe te leggen op muziek, zijn grote passie. Tijdens zijn schooltijd kreeg hij de bijnaam ‘Prince' omdat hij zich altijd uit vervelende situaties kon charmeren. Die roepnaam groeide uiteindelijk uit tot zijn artiestennaam.

Met zijn jeugdvriend Jeffrey Townes vormde hij het hip-hopduo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Ze stonden bekend voor hun humoristische en kindvriendelijke nummers als Parents Just Don't Understand  en Summertime. In 1989 won het duo de Grammy voor beste rapperformance. Op 20-jarige leeftijd had Smith dus zijn eerste grote succes al te pakken. Hij gooide zijn geld echter te grabbel en was snel bijna bankroet.

In datzelfde jaar benaderde Benny Medina Smith voor The Fresh Prince of Bel-Air. Smith en zender NBC zagen graten in het idee en de rest is geschiedenis. De sitcom sloeg in als een bom en lanceerde zijn carrière als acteur. Smith gaf zichzelf het doel om uit te groeien tot de grootste filmster aller tijden. Hij bestudeerde welke elementen essentieel zijn voor kassuccessen en lijkt zijn keuze van film vaak daarop te baseren. Toen The Fresh Prince eindigde in 1996 had hij met Six Degrees of Seperation en Bad Boys trouwens al twee belangrijke filmrollen op zak.

Met Independence Day deed hij weer mee in een ongelofelijk succesvolle film, die tot Titanic de meest winstgevende film aller tijden was. De jaren nadien werkte hij nog mee aan blockbusters als Men in Black en Enemy of the State.

Smith maakte echter een grote fout in 1999. Toen liet hij de rol van Neo in The Matrix liggen voor Wild Wild West. De film liet de kassa rinkelen maar filmcritici lustten hem niet en The Matrix groeide uit tot een trilogie met goed gevolg. Smith liet weten dat hij geen spijt had van zijn keuze, aangezien hij de prestatie van Keanu Reeves niet zou kunnen evenaren, al gaf hij later toe dat hij fout zat. Uiteindelijk verscheen zijn vrouw Jada Pinkett Smith wel in The Matrix Reloaded.

Na deze vergissing werden de blockbusters eventjes de rug toegekeerd. Smith verscheen in The Legend of Bagger Vance naast ronkende namen als Matt Damon, Charlize Theron en Jack Lemmon. Een jaar later nam hij de handschoen op als Cassius Clay in Ali, de biofilm van 's werelds beste bokser. Zijn acteerprestatie was danig indrukwekkend dat hij beloond werd met een Oscarnominatie.

Sindsdien verschijnt Smith in kaskraker na kaskraker. Twee vervolgfilms, Men in Black II en Bad Boys II, werden gevolgd door het boerenjaar 2004, waarin hij I,Robot en Shark Tale voor zijn rekening nam. Van I Robot tot en met After Earth acteerde hij in negen films die stuk voor stuk de kassa deden rinkelen. Films als I Am Legend, Hancock en Men in Black 3 veroverden de wereld en voor The Pursuit of Happyness kreeg hij bovendien zijn tweede Oscarnominatie.

Zijn reeks blockbusters werd doorbroken door een kleine rol als Lucifer in Winter's Tale, maar Smith stond er al snel terug met Focus, een sexy film waarin hij een meesteroplichter vertolkt naast Margot Robbie. Grappig detail: Robbie ontdekte tijdens de opnames dat Smith zich niet op zijn gemak voelde in het water, waarna ze, samen met haar moeder, de 46-jarige filmster leerde zwemmen.

Volgend jaar is Smith opnieuw te zien naast Robbie in Suicide Squad, een prent met de superschurken van DC Comics in de hoofdrol. Kan je niet wachten tot dan? Haal dan zeker Focus in huis. Vanaf 19 augustus ligt ‘ie in de winkelrekken op dvd en blu-ray!