Wat is het verschil tussen een autodealer en een particulier?

Wat is het verschil tussen een autodealer en een particulier?

“Koop ik mijn wagen bij een dealer of bij een particuliere verkoper?” Het is een belangrijke vraag die je je moet stellen als je op zoek gaat naar een tweedehandswagen. Het verschil lijkt misschien niet cruciaal, maar er zijn zelfs verschillende wettelijke bepalingen die van belang zijn voor de aankoop.

Zo is een dealer bij wet verplicht om de koper minimum één jaar garantie te bieden. Als er tijdens dat jaar technische problemen opduiken, die de klant niet veroorzaakt heeft, dan is de verkoper hiervoor aansprakelijk. Een dealer zal de auto dus onderwerpen aan een grondige technische keuring om zo toekomstige problemen te proberen vermijden, voordat de schade erger, en voor hem duurder, wordt.

Een dealer zal vooraf dus meer tijd en geld steken in de auto. Bovendien hangt het loon van een autohandelaar af van de verkoopcijfers. Die twee factoren maken dat auto's bij dealers doorgaans duurder zijn dan bij een particulier.

Wie jaagt op koopjes, zal eerder zijn gading vinden bij particuliere verkopers. Zij zijn niet verplicht om garantie te geven, hun broodwinning is niet afhankelijk van de verkoop en bovendien zijn ze niet btw-plichtig. De prijs ligt dus lager, maar er zijn wel meer risico's.

Als de wagen na verloop van tijd gebreken vertoont, is dat voor de rekening van de koper. Zelfs wanneer de auto gekeurd is voor verkoop, is het mogelijk dat er verborgen mankementen aanwezig zijn. Een extra nazicht is geen overbodige luxe. Neem altijd iemand mee met kennis van zaken. Vier ogen zien immers meer dan twee en misschien heeft de liefde voor het model je al blind gemaakt voor de foutjes. Sta je er alleen voor? Vraag dan een second opinion aan een garagist. Dat kost natuurlijk iets maar geeft je wel meer zekerheid.

Of je dus best bij een dealer of een particulier koopt, hangt af van je bereidheid om een risico te nemen. Durf je een gok te wagen? Koop dan bij een privépersoon en spaar flink wat geld uit. Als je zekerheid verkiest, ga je best op zoek naar een professionele dealer. Wat je ook verkiest, op 2dehands.be vind je sowieso jouw perfecte occasiewagen, zowel bij dealers als bij particulieren!