Voorbeschouwing Europa League

Voorbeschouwing Europa League

Met al dat voetballend geweld in de Champions League zou je nog vergeten dat ook de Europa League opnieuw in volle gang geschoten is. Dit jaar staat daar veel op het spel, want voor het eerst krijgt de winnaar een rechtstreeks ticket naar de Champions League. Voor de overgebleven Belgische ploegen is de competitie de kans om hun kunnen te tonen in Europa. Club liet zich zo al van zijn beste kant zien met een 1-3 overwinning in Aalborg. Anderlecht zette thuis tegen Dinamo Moskou ook een aardige prestatie neer, maar vergat te scoren. Onze landskampioen moet dus nog aan de bak in het koude Moskou.

Beide titelkandidaten kregen zondag na hun Europese match meteen een Belgische topper voor de kiezen. Club trok naar Gent om er de ‘Slag voor Vlaanderen' uit te vechten, terwijl Anderlecht de Genkse play-offambities testte in de Cristal Arena.

Club heeft de Europese euforie duidelijk niet goed verwerkt.  Het kwam moeizaam op gang in de Ghelamco Arena en na 23 minuten keek het al tegen een achterstand aan. Het Gentse goudhaantje Moses Simon duwde met zijn vijfde goal in evenveel matchen de Bruggelingen meteen in een hoekje. De Nederlander Ruud Vormer kon nog gelijk maken op voorzet Vazquez maar de Buffalo's zaten beter in de wedstrijd. Uiteindelijk beslechtte Timmy Simons de match door een Gentse vrije trap in eigen doel te koppen.

Michel Preud'homme legt het Europese succes aan de basis van deze nederlaag. Blijkbaar was Club vrijdagochtend pas om 2.00u terug in België na hun succes in Aalborg. In eigen competitie gaat het de leider sinds kort ook niet voor de wind, met één punt uit de laatste drie wedstrijden. Preud'Homme moet wel troost vinden in het feit dat de return tegen AaB slechts een formaliteit is, die in het Jan Breydelstadion gespeeld wordt. De Europese kalender zou geen excuus mogen zijn voor de match op zondag tegen Moeskroen-Péruwelz. De Henegouwse fusieclub zit na een goede start al een lange tijd in een sukkelstraatje en vecht nu tegen degradatie.

Europees is Brugge echter een mooie reeks aan het neerzetten. Club heeft in de Europa League nog geen thuismatch verloren en schakelde al twee Deense ploegen uit: Brøndby werd gemakkelijk aan de kant geschoven in de derde kwalificatieronde en in de groepsfase ging Club 0-4 winnen op København. AaB daarentegen wist nog nooit te winnen op Belgische grond en alle Europese verplaatsingen van de Deense kampioen waren nederlagen. Er zal een mirakel nodig zijn om Brugge uit de volgende ronde te houden.

Of Club veel zin heeft in die volgende ronde is nog maar de vraag. De twee wedstrijden worden gespeeld op 12 en 19 maart en de kans is natuurlijk groot dat ze een ploeg van een hoger kaliber dan AaB loten. Belangrijk detail, het weekend na die tweede wedstrijd speelt Club de bekerfinale tegen eeuwig concurrent Anderlecht. Uiteraard wil Brugge vol voor die wedstrijd gaan, maar dat is blijkbaar lastig als ze net een Europese verplaatsing achter de rug hebben.

De tegenstander van die bekerfinale speelt ook nog in de Europa League. Anderlecht trekt donderdag naar het Russische Dinamo Moskou, na een scoreloos gelijkspel op het Astridpark. Paarswit had de bovenhand in die partij, maar kwam ondanks 26 doelpogingen niet tot scoren. De Russische sluitpost Gabulov bleek echter onklopbaar. De Brusselaars verwerkten hun Europese exploten wel beter en legde Racing Genk over de knie met een eenvoudige 0-1 overwinning.

Goed en slecht nieuws voor de match Moskou: Dinamo heeft in eigen stadion in vier wedstrijden slechts één keer gewonnen van een Belgische ploeg. Youri Tielemans speelde bovendien opnieuw een indrukwekkende match tegen Genk. De verdedigers van Dinamo zullen hun handen volhebben als de 17-jarige middenvelder in Moskou opnieuw kan bevestigen.

Het slechte nieuws is dat Anderlecht in zes matchen op Russische grond slecht één keer won en vier keer verloor. Van de laatste tien Europese verplaatsingen heeft paarswit er bovendien geen enkele gewonnen. Een overwinnning is natuurlijk niet nodig, een gelijkspel mét doelpunten is ook genoeg om Dinamo de das om te doen. Alles is dus nog mogelijk in Moskou.

Zowel Brugge als Anderlecht komen dus donderdag in actie. Dinamo Moskou – Anderlecht begint om 18.00u, de aftrap voor Club Brugge – AaB is om 21.05u.