Vijf tips om te vloggen met je smartphone

door
Kevin
Leestijd 3 min.

Vorige week bespraken we al hoe je je smartphone kan aanwenden in plaats van een zware, professionele fotocamera. Omdat smartphones en hun bijhorende camera's steeds beter worden, zijn deze toestellen tegenwoordig ook prima geschikt om filmpjes mee in te blikken. Heb je er bovendien altijd al van gedroomd om een ster op Youtube te worden of om je eigen vlog te onderhouden? Dankzij Samsung Discover kunnen we je vijf tips geven waarmee je meteen van start kan gaan. Als je die volgt, zullen de technische aspecten alvast snor zitten!

  • Film horizontaal
  • Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar de vele filmpjes op Youtube met dikke zwarte randen bewijzen dat heel wat mensen deze basistip vergeten. Als je filmt voor jezelf maken die balken niet zoveel uit, maar als je van plan bent om jouw gebeurtenissen of verhalen met de rest van de wereld te delen, kunnen ze echt niet door de beugel. Ze vermijden is bovendien een eitje: gewoon je telefoon horizontaal houden. Het voelt misschien een beetje onwennig in het begin, maar na een tijdje is het een tweede natuur.

  • Compositie en standpunt
  • Met fotocomposities kan je jezelf helemaal laten gaan, maar bij video's kan het kleinste detail een enorm verschil maken. Voordat je begint met jezelf te filmen, test je best een aantal standpunten uit om te ontdekken hoe je er het best uitziet. Als je nadien overschakelt naar andere mensen of objecten, moet je er ook rekening mee houden of je stilstaand blijft filmen of je een dynamisch en bewegend beeld verkiest. Als je voor dat laatste opteert, let er dan zeker op dat het beeld stabiel blijft.

  • Belichting
  • De uitspraak “licht, camera ... actie!” begint niet voor niets met licht. Net als bij fotografie is het belangrijk dat je niet tegen het licht in filmt. Als je binnen blijft, zoek je best een plek op waar natuurlijk licht naar binnen valt. Als er te weinig licht is, kan je aan het experimenteren slaan: kaars- of neonlicht zorgen misschien wel voor dat unieke sfeertje waar je naar zoekt. Hou je het liever simpel? Schaf je dan een click-on ledlampje aan zodat je altijd en overal voldoende licht hebt.

  • De Galaxy S7 als camera
  • Met een heldere F1,7-lens en grotere 1,4 µm-pixels op de beeldsensor vangt de nieuwe Galaxy S7 ontzettend veel licht op. Zo kan je in bijzonder veel gevallen gebruiken maken van natuurlijk licht, zelfs wanneer dat bijna niet aanwezig is.

  • Accessorize
  • Filmen met een smartphone is toegankelijk, maar om het ook zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan je beroep doen op accessoires. Zelfs de sterkste fitnessblogger houdt het immers niet uit om zichzelf met een constant gestrekte arm vlot te filmen. De mogelijkheden zijn bovendien onbeperkt, van sliders tot heuse drones die je met je smartphone kan besturen. Voor een beginnende vlogger raden we alvast een statiefje, een audio-accessoire, click-on-lenzen en een ledlicht aan. De Amerikaanse webshop Photojojo heeft een ruim aanbod aan zulke gadgets en levert bovendien internationaal!

  • Bonus: voorbeeldige vloggers
  • Oefening baart kunst, maar onderweg een beetje inspiratie opdoen kan ook zeker geen kwaad. Youtube is immers gevuld met ervaren bloggers. Hieronder een kleine greep uit het aanbod.

    Mode: Zoella

    De Britse Zoe vlogt als Zoella over alles wat fashion, beauty of lifestyle betreft en verzamelde zo maar liefst tien miljoen volgers. Haar vriend Alfie en broer Joe figureren regelmatig in haar filmpjes en hebben ook hun eigen vlog.

    Dynamsich duo: Annalee & Jesse

    Dit creatief duo filmt hun avonturen op reis en tijdens het dagelijkse leven, zowel samen als apart. Zij is haarstylist, hij een beroepsfotograaf dus hun verhalen zijn zeker uiteenlopend.

    Wetenschap: Physicsgirl

    Waarom is de aarde rond? Hoe werkt zwaartekracht? Deze en nog vele andere wetenschapsvragen worden beantwoord door Dianna, ofwel Physicsgirl. Ze is een professionele natuurkundige en legt op een toegankelijke manier de wetten van de natuur uit.

    Op reis: Jacksgap

    Jack en Finn, een jonge tweeling, reisden een jaar de wereld rond en maakten daar een heus videoproject rond. Ze deinzen er bovendien niet terug om maatschappelijke problemen, zoals klimaatverandering, aan te kaarten. Hun belangrijkste tip wat vloggen betreft: Doe wat je leuk vindt en blijf trouw aan je zelf.