Verkouden en last van snurken? 6 tips!

Ook al eens in het midden van de nacht wakker geworden van het geronk van je geliefde partner? Of blijven de snurkgeluiden zelfs terugkomen ondanks die zoveelste duw in zijn of haar zij? En wordt de situatie alleen maar erger wanneer een verkoudheid de kop opsteekt?
door
Janne
Leestijd 3 min.

Misschien heb je wel teneinde raad alle tips van grootmoeder tegen gesnurk geprobeerd, maar zonder veel succes en met de nodige frustraties van je bedpartner. Niet getreurd, want je staat op het punt enkele handige tips te ontdekken die wél kunnen helpen.

Waarom snurken we?

Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de ingang van je neus en je stembanden. Vaak hebben snurkers een te nauwe neusholte, een vernauwing achter de huig of in het gebied in de keelholte achter de tong. Bij het inademen worden bijgevolg de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen, gaan ze trillen en veroorzaken ze, jawel, dat irritante snurkgeluid.

Wat kan je zelf doen? 6 tips!

1. Laat je partner drie uur voor het slapengaan geen alcohol drinken

De gekende spierontspanner alcohol vermindert ook de spierspanning in het zachte gehemelte, de huig en de tong met gesnurk tot gevolg. Vraag of je partner ook eens aan jouw nachtrust denkt, en wie weet gaat hij of zij dan wel voor een glaasje minder.

2. Zorg dat je partner vlak voor het slapen geen zware maaltijd eet

Misschien niet de meest gezellige tip net voor de feestdagen, maar een te zware maaltijd vlak voor het slapengaan, werkt snurken ongetwijfeld in de hand. Reden te meer om op tijd aan tafel te gaan zitten en je partner daarna naar het fitnesscentrum te sturen. Een andere hobby kan natuurlijk ook, zolang er maar genoeg tijd zit tussen de maaltijd en het slapengaan.

3. Streef naar een gezond lichaamsgewicht

Door overgewicht kunnen de wanden van de keelholte dikker worden en kunnen snurkgeluiden hun intrede doen. Bespreek het met je partner en eindig 2018 in stijl door er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Een gezonde en sportieve levensstijl bouw je niet in één dag op, maar eens de bal aan het rollen gaat, kan er niets jullie nog tegenhouden! Zelfs spelen met de kinderen kan je partner helpen om calorieën te verbranden: bij een gemiddeld gewicht van 80 kg kan je tot 432 calorieën per uur verbranden!

4. Kies voor een hulpmiddel dat bij jou of je partner past

Heb je al alles geprobeerd bij je partner, maar zijn je nachten nog steeds kort en onrustig door het gesnurk? Bekijk dan even de top 3 producten om snurken tegen te gaan:

  • een slaapbeugel: zo'n ontwerp duwt de onderkaak wat naar voren. Hierdoor worden de geblokkeerde bovenste luchtwegen vrijgemaakt, wat zorgt voor een effectieve verlichting van slaapapneu en snurken.
  • neusstrips: die zorgen ervoor dat je partner gemakkelijker door de neus kan ademen, waardoor ze het snurken verminderen of zelfs doen stoppen.
  • een schuim dat zich aan het keel- en neusweefsel hecht: hierdoor worden de weefsels opnieuw strakker gespannen en gaan ze minder vibreren, wat je partner helpt om geen snurkgeluiden meer te veroorzaken.
  • 5. En als het snurken te wijten is aan een verkoudheid?

    De temperatuurschommelingen van de afgelopen weken hebben geleid tot een epidemie van niezen en verstopte neuzen. Naast de gebruikelijke ongemakken kan een verstopte neus als gevolg van verkoudheid ervoor zorgen dat je partner nog meer gaat snurken. Verschillende natuurlijke producten, zoals etherische oliën die door een luchtbevochtiger worden verspreid, een fysiologische neusspray of een lekker tasje kruidenthee, kunnen je partner misschien wel helpen.

    6. Stel eens een andere positie voor...

    Om te slapen, natuurlijk!

    Bij rugslapers zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren en is het snurkgeluid weer terug van weggeweest. Als je een originele methode wil testen, kan je proberen om een tennisbal in de achterkant van de pyjama's van je partner te naaien. Eenvoudig, maar effectief!