Tips om te besparen met je nieuwe koelkast

door
Kevin
Leestijd 2 min.

In het bezit van een nieuwe koelkast? Zo richt je de koelkast ideaal in en bespaar je energie.

Een nieuwe koelkast. Je zult hem dagelijks gaan gebruiken, dus wij geven je graag wat tips zodat je het meeste uit je koelkast kunt halen. Met onderstaande tips deel je jouw koelkast ideaal in en bespaar je in energieverbruik. Niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu!

Tips om de koelkast in te delen

  • Bovenin de koelkast bewaar je broodsalades, groenten en fruit in pot. Midden hoog in de koelkast leg je kaas en de left-overs van gisteren. Onderin de koelkast (boven de groentelade) bewaar je al je vleeswaren en vis.
  • De groentelade is vanzelfsprekend voor groenten en fruit. Maar let op: sommige groenten en fruit kun je beter buiten de koelkast bewaren. Dit zijn tomaat, komkommer, courgette, aubergine, wortel, knolselderij, paprika, aardappel, ui, knoflook, avocado en tropisch fruit zoals mango, banaan en ananas.
  • Ook de koelkastdeur deel je slim in, door bovenin de deur de boter, halvarine en margarine, eieren te bewaren. Midden hoog in de deur staan de sauzen zoals ketchup, mayonaise, pastasaus, etc. Op de onderste plank bewaar je (karne)melk, yoghurt, slagroom, sappen en overige flessen drank.
  • Tips om geopende etenswaren vers te houden

    Graag geven we je een paar richtlijnen over hoe lang je geopende etenswaren en drank in de koelkast kunt bewaren.

    1. Vlees, vis en zuivelproducten

    Restjes eten en vers vlees en vis bewaar je 2 dagen in de koelkast. Boter blijft 2 weken goed, rauwe eieren en margarine houd je 4 weken vers in de koelkast. Oude kaas blijft tot 2 weken goed en jonge kaas 1 week. Melk, yoghurt, vla en slagroom blijven 4 dagen vers.

    2. Groente en fruit

    De koelkast houdt hard fruit een maand vers, zacht fruit niet langer dan 3 dagen. Bladgroente blijft 2 dagen vers en gesneden groente en rauwkost 1 dag.

    3. In de vriezer

    In de vriezer blijft brood 4 weken goed, restjes 3 maanden en ijs een jaar. Rund- en kippenvlees houd je 3 maanden vers en groente en fruit blijft een jaar goed in de vriezer.

    Tips om energie te besparen

  •  Plaats geen warme etenswaren in de koelkast. Dit kost veel energie, dus laat ze eerst afkoelen. Ontdooien daarentegen kan wel prima in de koelkast: de koelkast kan dan gebruik maken van de kou van het bevroren product en heeft dus minder stroom nodig.
  •  Zet de koelkast op de koelste plek in de keuken. Dus liever niet naast een raam of naast de oven, hierdoor kan hij makkelijker koel blijven en verbruikt hij minder energie.
  • Richt je koelkast slim in met bovenstaande tips en leg daarnaast alle etenswaren en drank zo neer, dat je er meteen bij kunt. Zo hoeft de deur minder lang open te staan en blijft de kou binnen.