Tien weetjes ter ere van The Hobbit: Battle of the Five Armies

Tien weetjes ter ere van The Hobbit: Battle of the Five Armies

De laatste film uit The Hobbit-trilogie is al een tijdje uit de zalen en verkrijgbaar op dvd en blu-ray. Naar goede gewoonte duikt Peter Jackson echter nog een laatste keer in zijn archief om fans nog langer van Middle Earth te laten genieten. Aangezien de extended edition van The Hobbit: Battle of the Five Armies vanaf nu verkrijgbaar is, leek het ons een prima moment om tien weetjes over deze laatste blik op Middle Earth op te snorren.

  • Als je alle extended editions van The Hobbit na elkaar wil kijken, heb je maar liefst 532 minuten of bijna negen uur nodig. Als je daarbovenop de volledige trilogie van Lord Of The Rings wilt kijken, moet je daar nog eens 682 minuten, of meer dan elf uur bijtellen. Als je alle films in Middle Earth wil zien, ben je dus net geen dag zoet.
  • Om al die minuten, plus nog eens enkele uren aan extra's op te bergen is heel wat opslag nodig. De extended edition van Battle of the Five Armies neemt maar liefst drie blu-rays of vijf dvd's in beslag. De box met alle extended editions van The Hobbit telt negen blu-rays of vijftien dvd's.
  • The Hobbit: Battle of the Five Armies is, ondanks dat de film twee uur en 24 minuten in beslag neemt, trouwens de kortste van alle avonturen in Middle Earth.
  • De extended edition van Battle of the Five Armies duurt twintig minuten langer dan de oorspronkelijke versie. Toch was dat genoeg voor de Motion Picture Association of America om de film nog eens onder de loep te nemen. Het resultaat? Het leeftijdsadvies voor de originele versie was PG-13, ofwel geschikt voor kinderen vanaf 13 jaar. Voor de extended edition wordt dit opgetrokken naar R, wat wil zeggen dat kinderen onder 17 jaar de film niet mogen bekijken zonder ouderlijk toezicht. De laatste film van Peter Jackson die een R-rating kreeg, was de horrorkomedie The Frighteners in 1996.
  • In de originele versie van Battle of the Five Armies zegt Bombur geen woord. In de extended edition krijgt de lijvige rosse dwerg de tijd om één zin te zeggen.
  • Ian Holm (oude Bilbo) en wijlen Christopher Lee (Saruman) waren tijdens het filmen niet op locatie in Nieuw-Zeeland. Wegens hun gezegende leeftijd werd er gekozen om hun scenes te filmen in een studio in Londen. Dit was trouwens de laatste film van acteerlegende Christopher Lee, die eerder dit jaar overleed.
  • Lee Pace (Thandruil) speelt in The Hobbit de vader Orlando Bloom (Legolas). In werkelijkheid is Pace twee jaar jonger dan Bloom.
  • Over ouders en Lee Pace gesproken, zijn echte ouders brachten een bezoekje aan de set en leerden Peter Jackson kennen. Jackson bood hen nadien een kleine bijrol aan, maar volgens Pace zijn zijn ouders uit de film geknipt. Pace gaf aan dat zijn vader net iets te hard overdreef met zijn acteerprestaties.
  • Nadat Peter Jackson klaar was met Lord of the Rings, ontmoette hij Evangeline Lilly. Hij kon het meteen goed vinden met haar en beloofde haar een rol in de volgende trilogie gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien. Thauriel, de rol die Lilly uiteindelijk kreeg, werd speciaal voor haar in het leven geroepen.
  • Cate Blanchett (Galadriel) was ook in Battle of the Five Armies van de partij en verscheen zo samen met Ian McKellen in alle films van The Hobbit en The Lord of the Rings. Ondanks dat ze in alle films verscheen, bracht ze voor The Hobbit slechts acht dagen door op de set.

Wil jij voor de laatste keer naar Middle Earth? The Hobbit: Battle of the Five Armies is vanaf nu verkrijgbaar op dvd en blu-ray!