The summer of barbecue: vegetariërs doen mee

The summer of barbecue: vegetariërs doen mee

Vegetariërs tellen op een doorsnee barbecue niet mee. Er is vlees in alle soorten en maten maar qua groenten moet je je tevreden stellen met een krop sla en een tros tomaten. Maar deze zomer wordt anders. Onze ideetjes maken een barbecue voor iedereen een feest!

Camembert op de barbecue

Niet alleen vlees komt beter tot zijn recht op de barbecue. Ook kaas smelt heerlijk en met de juiste kruiden erbij heb je niet veel meer nodig voor een voorgerecht dat iedereen kan bekoren. Snijd een kruis over je rondje camembert. Laat de kaas een half uurtje op de barbecue staan. Voeg daarna bijvoorbeeld oregano en een beetje honing toe en dop vers gegrild stokbrood in je kruidenkaas.

Gegrilde groenten

Groenten veroveren stilletjes aan hun plaats op de barbecue. Courgette en aubergine zijn door hun stevige structuur ideaal om te grillen. Snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik, bestrijk ze met olijfolie en bijvoorbeeld oregano, en leg ze op de barbecue. Aubergine is gaar na tien minuten, terwijl courgette er vijf minuten over doet.

Ook een maïskolf smaakt heerlijk op de barbecue en is een voltreffer bij kinderen. Verwijder de bladeren of bind ze samen, dan kan je de kolf gemakkelijker oppeuzelen. Ook hier breng je olijfolie aan en ook zout. Draai de maïskolf een paar keer om tot hij een paar brandmerken heeft. Dien hem op met bijvoorbeeld lookboter of een dressing met limoen en koriander.

Andere groenten waarmee je jezelf en vegetarische vrienden kan plezieren zijn champignons, paprika en broccoli, eventueel in een papillot. Tomaten, daarentegen, zijn te waterig.

Aardappelen

Varieer ook in aardappelgerechten. Je hebt zoveel keuze: aardappel in de schil, krieltjes met Provençaalse kruiden of een frisse aardappelsalade met geitenkaas en linzen.

Veggieworstjes

Het is niet omdat iets er als vlees uitziet, dat het ook vlees is. Vegetariërs kennen ook worsten en hamburgers die op de barbecue hun mannetje kunnen staan. Je kan ook gemakkelijk brochettes namaken, met bijvoorbeeld halloumi, paprika en ajuin.

Maïsbeignets

Wil je echt origineel uit de hoek komen, dan moet je maïsbeignets proberen. Meng bloem met zout, bakpoeder, suiker en paprikapoeder. Voeg een mengsel van ei en melk toe totdat je een dik beslag hebt. Kies nu welke groentjes je wilt gebruiken. Je neemt natuurlijk maïs, want de beignets hebben hun naam niet gestolen, maar ook stukjes paprika, courgette of ajuin passen bij dit gerecht. Kneed het beslag tot bollen en bak ze even voor in een pan. Daarna zijn ze klaar voor de barbecue! Laat de beignets heel even grillen, anders worden ze gitzwart.

Opruimen

Je hebt een leuke dag gehad met vrienden of familie, maar zij laten je achter met alle vuile borden en glazen. Dankzij de vaatwassers van Siemens met het brilliantShine System krijg je schone, droge en glanzende glazen in één afwasbeurt!