Project Nourished: gezond eten dankzij Virtual Reality

Project Nourished: gezond eten dankzij Virtual Reality

Virtual Reality is een nieuwe technologie die zich met rasse schreden aan het ontwikkelen is. Virtual Reality-brillen zullen het mogelijk maken om games en films op een totaal andere manier te beleven. Maar ook culinaire ervaringen zullen gerevolutioneerd worden door dit knappe staaltje techniek. Eten zal nooit meer hetzelfde zijn! Samsung Discover zocht uit hoe het juist in zijn werk gaat.

Het succes van Virtual Reality

Dankzij betaalbare Virtual Reality-brillen, zoals de Gear VR van Samsung, is de technologie tegenwoordig voor iedereen toegankelijk. Gamers staan plots echt in het midden van het spel. Waar ze ook kijken, het beeld beweegt met hen mee en alles komt recht op hen af. Maar VR is niet beperkt tot toepassingen op het vlak van amusement. Zo legt het bedrijf Kokiri Labs uit Los Angeles zich toe op het creëren van een hele nieuwe manier van eten, waarbij bepaalde voedselallergieën en andere dieetrestricties plots geen enkel probleem meer vormen. Deze techniek is niet bedacht om het ‘normale eten' te ve vervangen, maar als mogelijk hulpmiddel bij problemen rondom voeding.

Revolutie op je vork

Project Nourished beoogt dat je eet met een VR-headset op je hoofd en bestek met sensoren in de handen. Het bord voor je bevat een caloriearm product, (zoals bijvoorbeeld hydrocolloïde een soort stevige gel), dat dezelfde vorm en substantie heeft als een steak of een stuk taart. In de virtuele werkelijkheid ziet die gel er echter uit als een echte steak, terwijl geluid en aromaverspreiders de sensatie van het originele product te eten versterken.

Jinsoo An, de bedenker van Project Nourished, liet zich inspireren door een scène uit de film Hook, waarbij Peter Pan een tafel vol lekkernijen voorstelt met zijn fantasie. Bovendien heeft de stiefvader van An diabetes, wat ertoe leidde dat de ontwerper zich begon af te vragen of het mogelijk is om alternatief voedsel smakelijk achter de kiezen te steken door middel van de verbeelding.

Alternatief voor ongezonde voeding

Volgens An kan dit project een alternatief bieden voor ongezond voedsel zoals snoep, gebak of andere voedingswaren bomvol calorieën. Bovendien zou het ook mensen die kampen met voedselallergieën, obesitas of hart-en vaatziekten kunnen helpen. Daarnaast zouden therapeuten Project Nourished kunnen gebruiken de overgang naar een gezond eetpatroon te vergemakkelijken bij personen met een eetstoornis.

Het eerste virtuele menu bestond uit sushi, biefstuk en appeltaart. Binnenkort worden lasagne en levenechte donuts hieraan toegevoegd. Momenteel zit het project nog in een vroeg stadium, maar de eerste tests waren alvast succesvol. Misschien krijgen we op termijn een heuse dinerervaring voorgeschoteld dankzij Virtual Reality.

Smul jij van technologische hoogstandjes zoals Project Nourished? Hou dan zeker de Discover Blog van Samsung in de gaten. De techgigant houdt je daar op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de techwereld!