Ontmoeting met de eerste ploeg van BX Brussels (deel 2)

Ontmoeting met de eerste ploeg van BX Brussels (deel 2)

Metro stelt je nog meer leden van de eerste ploeg van BX Brussels voor. Vorige week maakte je al kennis met Blaise, Aïssa en Adrien. Vandaag is het de beurt aan drie andere jongeren uit dezelfde kern. We ontmoeten hen tijdens de vrijdagavondtraining op het terrein Sippelberg in Molenbeek.

 

Donald Van Achteren (23 jaar) Donald is geboren in Kinshasa, maar werd geadopteerd door Belgische ouders toen hij 3 was. De jonge Antwerpenaar is perfect tweetalig en volgt een opleiding om leraar Frans en godsdienst te worden. Tegelijkertijd geeft hij tijdens zijn stage in het Heilig Hartcollege in Ganshoren Nederlandse lessen aan Franstaligen, in het kader van een onderdompelingsproject. “Ik heb niet alleen Frans moeten leren voor mijn opleiding, maar ook om met mijn biologische ouders te kunnen praten.” Op voetbalvlak kozen hij en zijn jonge broer (Jason) voor het Brusselse avontuur, na eerdere ervaringen in Vlaanderen. De jonge centrale verdediger is niet alleen zijn adoptieouders heel dankbaar, maar ook zijn coach Junior Ngalula en François Kompany. Die laatsten gaven hem de kans te groeien en te leren van de meer ervaren voetballers van BX.

Hamza Bakkali (22 jaar) Durf en overtuiging zijn de twee woorden die Hamza het best omschrijven. Zijn favoriete positie bij BX is de linkerflank. Na een moeizame start van zijn carrière krijgt de jongeman binnen het Brusselse team elk seizoen meer en meer zelfvertrouwen. Zijn geheim voor succes? Doorzettingsvermogen. “Als ik andere jongeren één gouden raad geef, dan is het om hard te werken. Of dat nu in het voetbal is of ergens anders. Geloof me, talent alleen is niet genoeg. Je moet op en top professioneel zijn in alles wat je doet.” De oud-speler van Moeskroen (bij de -19-jarigen) en van Royal Boussu Dour (2de klasse) traint ook voltijds de U13 van BX. “Niks in het leven is makkelijk. Dat besef ik maar al te goed. Je moet knokken om je doel te bereiken. En dat van mij is professioneel voetballer worden. Ik geloof erin!”

Loïc Nsiamunu Mabanza (22 jaar) In 2012 was Loïc nog reservespeler bij KV Woluwe-Zaventem (toen in derde klasse). Hij vroeg zijn club om zes maanden uitgeleend te worden aan FC Forest, om wat speeltijd te krijgen. Een kans om zijn talent te tonen op het veld. Wat later werd Loïc gecontacteerd door een voormalige keeperstrainer van BX Brussels. Daar speelt hij sinds 2013. En hoe! De spits van Congolese origine scoorde 15 goals op 6 maanden tijd, afgezien van de recente blessure die hem een tijdje op de bank hield. “In voetbal kan je opnieuw van nul vertrekken. Ondanks een dipje kan je snel weer terugkomen. Alles is mogelijk.” Naast zijn sport is Loïc ook student in het 2de jaar Germaanse talen, met een specialisatie als taalleraar (Nederlands). Hij praat vloeiend Frans, Nederlands en Duits. Tijdens de vakantie geeft hij ook lessen Nederlands aan jongeren (lager en middelbaar) en Duits in het volwassenenonderwijs.