Muziekopslag door de jaren heen

Muziek is al zo oud als de mensheid. Dankzij de vondst van een benen fluit in Slovenië zijn wetenschappers zo goed als zeker dat Neanderthalers meer dan 40.000 jaar geleden al muziek produceerden. Doorheen de jaren is muziek natuurlijk geëvolueerd: van het eerste lied dat 3.400 jaar geleden werd neergeschreven, over de middeleeuwse minstrelen tot de dj
door
Kevin
Leestijd 1 min.

's van vandaag. Een van de belangrijkste moderne revoluties op muziekvlak is ongetwijfeld de mogelijkheid om het op te nemen en nadien opnieuw af te spelen. Geen beter moment dan de dag van de muziek om daarop terug te kijken!

De fonautograaf

Muziek werd voor de allereerste keer opgenomen in Parijs door Edouard-Leon Scott de Martinville. Deze Franse drukker heeft in 1857 een patent aangevraagd voor de fonautograaf, een apparaat dat met een kleine hoorn de trillingen van het geluid opvangt. De trillingen worden overgebracht op een fijne haar, die zo de geluidsgolven uittekent in het roet op een stuk papier op een draaiende cilinder.

Dankzij het baanbrekend werk van Scott was de eerste geluidsopname een feit, maar er was nog één probleem: hij had geen enkele manier om het geluid opnieuw af te spelen. Het zou tot 2008 duren voordat ‘s werelds oudste opname werd afgespeeld.

De wasrol

Volgens hetzelfde principe ontwikkelde Thomas Edison 17 jaar later de fonograaf. Geluidstrillingen werden daarbij met behulp van een scherpe naald overgebracht op cilinder, die in was gedoopt werden. Door de naald nadien opnieuw door de groeven te laten gaan, was het mogelijk om muziek af te spelen. De wasrollen waren echter snel versleten en konden ongeveer twee minuten geluid bevatten. Sterkere wassoorten zorgden ervoor dat muziek voor het eerst commercieel te krijgen was, maar de wasrol moest al gauw het onderspit delven tegen een efficiëntere concurrent.

 

De grammofoonplaat

Emile Berliner bedacht de grammofoonplaat in 1887 en al gauw nam die de plaats in van de wasrol. De grammofoonplaten uit schellak konden langere opnames bevatten, hadden een net iets betere geluidskwaliteit en waren gemakkelijker om te reproduceren. Wanneer elektrische opname- en afspeelapparatuur zijn intrede maakt in 1925, werd de 78-toerenplaat de standaard. Het was de start van een succesrijke dynastie, die bijna 70 jaar zou aanblijven.

De cassette

Terwijl de plaat verder evolueert, ontwikkelt het gebruik van magnetische opnames zich ook. In 1932 maakt de BBC voor het eerst gebruik van de technologie, met een 2,7 kilometer lange, vlijmscherpe staalband. Dertig jaar later introduceert Philips de Compact Cassette in Europa, die met hetzelfde principe werkt. De speelduur van cassettes is langer dan die van platen en ze lenen zich tot opnames. Bovendien is de apparatuur kleiner, waardoor cassettes een vaste waarde worden in de wagen. Hoewel cassettes razend populair worden, verdringen ze platen verrassend genoeg niet.

De CD

Digitale audio, waarbij geluid in numerieke vorm wordt opgeslagen, maakte zijn intrede in de jaren zeventig. Cassettes die dit formaat ondersteunden waren echter verschrikkelijk duur. Sony en Philips slaan de handen daarom in elkaar, om te zoeken naar een nieuw medium. Dat komt er in 1982, met de compact disk. Het duurt nadien niet lang meer voordat cd's naast muziek ook beelden of computergegevens kunnen bevatten. De digitale revolutie is een feit en cd's verdringen cassettes en platen met gemak.

 

Alles digitaal

In 1995 verschijnt MPEG-1 Layer 3, ofwel .mp3, een techniek waarmee digitale muziek minder plaats inneemt mits een miniem kwaliteitsverlies. Apple lanceert zes jaar later de iPod, wat de komst van mp3-spelers ontketent. Cd's meezeulen is niet meer nodig, ze dienen vooral nog om muziek aan te kopen. Met de opkomst van internetverkoop begint het belang van cd's ook langzaamaan af te nemen.

Dag van vandaag

Mp3-spelers hebben ondertussen ook al het onderspit moeten delven voor smartphones, die de functionaliteit om muziek af te spelen combineren met de mogelijkheid om te bellen, te fotograferen en te filmen.  Daardoor hebben mensen natuurlijk een pak extra data, die ze niet altijd zomaar kwijt kunnen op hun smartphone of computer.

De pijlsnelle Backup Plus portable van Seagate vangt dat probleem op. Met ruimte voor maar liefst 4 terabyte gegevens kan je er je volledige muziekcollectie ongetwijfeld op kwijt, zonder die onmisbare foto's of video's te moeten verwijderen. Dankzij het compacte ontwerp neem je deze externe harde schijf bovendien probleemloos mee. Wat de toekomst ook brengt op het vlak van muziek, de Backup Plus Portable van Seagate lijkt er klaar voor.

Daarnaast zwaaien streamingdiensten zoals Spotify vandaag ook de plak. Maar ondanks de digitalisering is draadloos internet niet overal beschikbaar. Denk maar aan het beperkte signaal dat je soms op de trein krijgt. Daarom zit ook personal streaming in de lift. Het principe is simpel: je zet je bestanden nog steeds op een draagbare harde schijf en via een persoonlijke verbinding streamt die alles naar je apparaten. De Seagate Wireless is hier een uitstekend voorbeeld van!