Microkrediet met macro-impact

Microkrediet is een krachtig instrument in de strijd tegen uitsluiting.
door
Janne
Leestijd 2 min.

In zeven jaar tijd hielp microStart, dé referentie voor microfinanciering in België, meer dan 2.000 jobs creëren of in stand houden. Een eigen zaak oprichten kan, ook voor werklozen die geen toegang hebben tot de klassieke bankfinanciering.

In 2010 richtten BNP Paribas Fortis en het Franse Adie (Association pour le Droit à l'Initiative) met de steun van het Europese Investeringsfonds, microStart op. Die organisatie verleent kredieten tot 15.000 euro om een economische activiteit op te starten of verder uit te bouwen. Ze stelt haar klanten een netwerk van experten ter beschikking en biedt hun gratis begeleiding en opleidingen aan.

Jobmotor

In zeven jaar heeft microStart een nationaal netwerk van vijf kantoren uitgebouwd (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent en Luik), gepraat met meer dan 15.000 mensen, en ruim 25 miljoen euro aan kredieten verleend. Daarmee hielp de instelling 2.000 jobs creëren of in stand houden. Elke onderneming die microStart financiert creëert gemiddeld 1,6 jobs, waaronder die van de micro-ondernemer zelf. Vierentachtig procent van de begeleide ondernemers heeft na twee jaar nog altijd zijn job. Het overlevingspercentage van de gefinancierde ondernemingen bedraagt 75%. Van de overige micro-ondernemers vond 9% werk bij een andere werkgever en stempelt 16%.

Maatschappelijk engagement

BNP Paribas Fortis is niet enkel referentieaandeelhouder van microStart. De bank geeft microStart ook ruime ondersteuning in de vorm van financiële inbreng voor de microkredieten en deelname in de raad van bestuur, maar ook van technische assistentie en coaching door tal van vrijwilligers – zowel actieve als gepensioneerde medewerkers van de bank.

Voor meer info over microStart of om een afspraak te maken kun je terecht op de website www.microstart.be