Kevin Bacon, charismatisch, veelzijdig en een tikkeltje mysterieus

Kevin Bacon, charismatisch, veelzijdig en een tikkeltje mysterieus

Het tweede seizoen van The Following, een mysterieuze serie waarin Ryan Hardy, een voormalige FBI-agent het opneemt tegen een sekte van seriemoordenaars, verschijnt op 15 oktober op dvd en Blu-ray™. De immer charismatische Kevin Bacon vertolkt de hoofdrol van Ryan Hardy. Meer redenen dan dat hebben wij niet nodig om één van de interessantste acteurs eens onder de loep te leggen.

Kevin Bacon was één van de zes kinderen van Ruth Hilda, een lerares, en Edmund Bacon, een gerespecteerde architect en een belangrijk lid van de stadsplanners van Philadelphia. Op zijn zestiende ontving Bacon een beurs om vijf weken theater te studeren. In die vijf weken werd het voor hem duidelijk dat hij een acteur wou worden.

Een jaar later verliet hij het ouderlijk huis en trok naar New York om daar mee te spelen in theaterstukken. Zijn eerste filmrol was in Animal House, een succesvolle komedie over een studentenclub die het opneemt tegen de decaan. Ondanks het succes van de film was Bacon zijn carrière nog niet gelanceerd. Tussen werken als ober en kleine rollen in het theater, deed hij ook mee in soapseries als Search for Tomorrow en Guiding Light. Hij kreeg ook een rol in de iconische slasherfilm Friday the 13th.

Bacon zijn doorbraak begon pas echt in 1982, toen hij een Obie Award won voor beste theateracteur in een stuk dat niet op Broadway loopt. Kort daarna speelde hij op Broadway in Slabs, met de toen onbekende Val Kilmer en Sean Penn. Datzelfde jaar kon hij ook bijval rekenen van de filmcritici voor zijn rol in Dinner. Zijn echte doorbraak volgde twee jaar later, toen hij de hoofdrol kreeg in Footloose. Footloose deed het niet goed bij de critici maar toch werd de film, en de bijhorende soundtrack, een enorm succes.

Uit angst voor typecasting, steeds dezelfde soort rollen krijgen, nam Bacon enkel nog rollen aan die erg verschilden van Footloose en Diner. Volgens hem beleefde hij toen een dieptepunt in zijn carrière, hoewel hij nog steeds rollen kreeg, waaronder Flatliners en de B-film Tremors. Over Tremors riep hij ooit naar zijn zwangere vrouw “Ik kan niet geloven dat ik acteer in een film over ondergrondse wormen!”. Toch werd de horrorkomedie uit 1990 een culthit.

In 1991 besefte Bacon dat als hij wou meedoen in grote filmproducties, dat hij dan niet altijd de hoofdrolspeler zou kunnen zijn. Hij ontwikkelde zich als een diverse karakteracteur en de rollen in grote films begonnen binnen te stromen. Zo speelde hij een homoseksuele prostitué in JFK, een openbare aanklager in A Few Good Men, een sadistische gevangenisbewaker in Sleepers, een astronaut in de kaskraker Apollo 13 en een charismatische crimineel in The River Wild, een pedofiel in The Woodsman en een mutant en schurk in X-Men: First Class.

In 2009 maakte Bacon, net als steeds meer filmacteurs, de stap naar televisie met The Following. Kevin Williamson, de bedenker van The Following, zocht een stoere kerel met een jongensachtig kantje voor de hoofdrol en dacht aan Kevin Bacon. Bacon zocht al enkele jaren naar een reeks waarin hij zou willen meespelen dus Williamson vond meteen zijn leading man.

Door zijn grote variëteit aan rollen, vaak in films met een indrukwekkend ensemble acteurs, beweerde Bacon in 1994 dat hij met iedereen in Hollywood had samengewerkt. Rond dezelfde tijd beweerden studenten Craig Fass, Brian Turtle en Mike Ginelli dat Kevin Bacon het middelpunt is van het entertainmentuniversum. Zij bedachten het spel Six Degrees of Kevin Bacon, waarbij het de bedoeling is om een acteur te linken aan Kevin Bacon, door te zoeken naar acteurs die samenwerkten met Kevin Bacon en die bepaalde acteur.

Het aantal acteurs dat je nodig hebt om tot Kevin Bacon te komen bepaalt het Bacon Nummer. Zo is het Bacon Nummer van bijvoorbeeld Matthias Schoenaerts 2. Schoenaerts acteerde in Blood Ties samen met Lili Taylor, die samenwerkte met Kevin Bacon in She's Having a Baby.

Bacon was oorspronkelijk geen fan van Six Degrees of Kevin Bacon omdat hij dacht dat er met hem gelachen werd. Toen bleek dat dat niet het geval was, kon hij er zelf mee lachen. Hij parodieerde het spel zelfs in een reclamefilmpje van Visa, in een aflevering van Will & Grace en in de film We Married Margo. In 2007 richtte hij SixDegrees.org op, een liefdadigheidsinstelling die mensen die een verschil willen maken in contact brengt met bekendheden zodat ze meer aandacht krijgen voor hun goed doel.

Vanaf 15 oktober kan je dankzij de release van The Following op dvd en Blu-ray™ zien wie zijn of haar Bacon Nummer naar 1 heeft kunnen omzetten.