Kan Real Madrid zijn seizoen nog redden?

Kevin
Leestijd 3 min.

Een wedstrijd scheidt twee ploegen van de grootste voetbalfinale in een jaar zonder Europees of wereldkampioenschap. Het betreft hier natuurlijk de finale van de Champions League, waarvan we deze week eindelijk de deelnemers kennen. Barcelona bleek in de thuiswedstrijd al een maatje te groot voor Bayern München, maar in de andere wedstrijd is alles nog mogelijk. Juventus verraste huidig kampioen Real Madrid en won 2-1 in eigen huis. Een mooie uitgangspositie voor Juve maar geen onmogelijke opgave voor Real, dat zijn seizoen kan redden door de Champions League te winnen.

Real heeft een slecht weekend achter de rug. Na 45 minuten tegen Valencia keken Los Blancos op tegen een 0-2 achterstand. Tot overmaat van ramp verknoeide sterspeler Cristiano Ronaldo een penalty en de rebound net voor de rust. Goals van Pepe en Isco in de tweede brachten Real alsnog op gelijke hoogte. Het gelijkspel betekent wel dat Barcelona, dat won van Real Sociedad, vier punten uitloopt met nog twee wedstrijden te gaan.

Mathematisch gezien is de titel nog een mogelijkheid voor de Koninklijke, al lijkt het onwaarschijnlijk dat Barça geen overwinning zal boeken in de wedstrijden tegen Atlético Madrid en Deportivo La Coruña. Real zal dus al zijn pijlen moeten richten op de terugwedstrijd tegen Juventus, de enige overgebleven kans om dit seizoen een trofee in de wacht te slepen. Trainer Ancelotti liet al weten dat zijn troepen woensdag strijdvaardig aan de aftrap zullen verschijnen.

Juventus kwam dit weekend ook niet verder dan een gelijkspel, al was de wedstrijd een maat voor niets. De Oude Dame verzekerde zich een tijdje terug al van de scudetto en stelde bijgevolg een B-elftal op tegen degradatiekandidaat Cagliari. Goudhaantje Pogba maakte zijn rentree na een hamstringblessure en scoorde op slag van rust met een afgeweken schot. Rossettini prikte vijf minuten voor tijd de rebound van zijn eigen kopbal nog binnen om gelijk te maken.

Massimiliano Allegri en de zijnen zullen echter niet wakker liggen van het gelijkspel. De A-kern uitgerust en de rentree van Pogba betekent dat Allegri beschikt over zijn belangrijkste spelers. Ancelotti moet het stellen zonder Modric, maar Karim Benzema zou woensdag terugkeren na een knieblessure. Ook Toni Kroos, die na 25 minuten tegen Valencia uitviel, zou fit zijn voor de kraker tegen Juventus.

Na een terugblik op de onderlinge ontmoetingen tussen deze twee grootmachten wordt één ding duidelijk: ze zijn aan elkaar gewaagd. In 17 ontmoetingen wonnen beide ploegen acht keer. Slechts één keer werd er gelijk gespeeld, vorig jaar toen een ontmoeting in de groepsfase eindigde op 2-2. Als Juventus en Real Madrid elkaar troffen in de knock-outfase van de Champions League, waren het wel steeds de Italianen die zich kwalificeerden. In 1998 troffen ze elkaar echter in de finale, die Real won dankzij een goal van Mijatovic.

De 2-1 overwinning van Juventus vorige week is een opsteker, maar geen zekerheid voor succes. De recordkampioen verloor al 36 keer de eerste wedstrijd in de knock-outfase, maar wist 22 keer terug te vechten om uiteindelijk door te stoten. Al moet wel gezegd worden dat ze de voorbije vier keren dat ze in deze positie kwamen, uitgeschakeld werden. Juventus stootte 33 keer door na 41 overwinningen in de thuismatch en kan dus gelijkaardige cijfers voorleggen.

Real moet echter slechts één keer scoren om te kunnen doorstoten en dat lijkt geen probleem. De laatste keer dat Los Blancos er niet in slaagden om thuis te scoren, dateert uit september 2013, toen een zeker Thibaut Courtois de netten schoon hield. Op het Europese toneel is het bovendien al vier jaar geleden dat Real niet scoorde in het Bernabéu. Toen won Barcelona met 0-2. Cristiano Ronaldo hinkt bovendien weer achter Lionel Messi wat goals in de Champions League betreft dus de Portugees zal erop gebrand zijn te scoren.

Een Madrileense goal lijkt dus een zekerheid maar bij de Bianconeri weten ze de goal ook te vinden. Carlos Tévez voert momenteel de topschutterslijst aan in Italië en scoorde dit seizoen zeven goals in de Champions League. Een indrukwekkende prestatie van de 31-jarige Argentijn, zeker als je weet dat hij voor dit seizoen over zijn hele carrière slechts vijf keer scoorde op het kampioenenbal.

Alle ingrediënten zijn in ieder geval aanwezig voor een felbestreden topwedstrijd!

Real Madrid – Juventus, woensdagavond 20u45.