Hoe verkies jij jouw occasie? Premium of eerder bescheiden?

Hoe verkies jij jouw occasie? Premium of eerder bescheiden?

Smaken verschillen, dat is een feit dat staat als een huis. Niet iedereen vindt dezelfde dingen belangrijk en bij een tweedehandswagen is dat natuurlijk niet anders. Vooral de afweging tussen een premium wagen die je voordeliger op de kop tikt of een eerder bescheiden model dat je voor een prikje mee naar huis neemt is er eentje die de meningen verdeelt. Daarom vergelijken we hier drie keer twee gelijkaardige modellen, waarmee we de verschillen tussen een premium en een bescheiden model proberen blootleggen.

Mini Cooper S vs. Peugeot 208, filmster vs. rally royalty

De klassieke Britse Mini is de de laatste jaren in de BMW-groep uitgegroeid tot een iconische stadswagen. Het compacte autootje is de ster van de beide versies van The Italian Job en is ongetwijfeld één van de leukste karretjes om mee over het wegdek te scheuren, al is het maar omdat je je in de film waant. De originele inrichting is een kers op de al o zo mooie taart.

De Peugeot 208 kan misschien niet dezelfde adelbrieven voorleggen als de Mini, maar dat betekent niet dat deze schattige bolide moet onderdoen voor zijn Duits/Engelse tegenhanger. De 208 is een rechtsreekse afstammeling van de befaamde 206 waarmee Peugeot aan het begin van de eeuw drie jaar op rij de titel voor constructeurs in het rally won. Dat merk je aan vooral aan het sportieve rijgedrag en de fijne wegligging van de 208.

Beide wagens bieden een pittige ervaring achter het stuur, maar de Mini beschikt over meer tirlantijntjes. Het is vooral een afweging tussen stijl en het prijskaartje voor deze sportieve wagentjes.

Skoda Superb vs. BMW 5-serie, de strijd onder sedans

Skoda biedt met de Superb een erg degelijke sedan aan voor een relatief zachte prijs. Het onderstel van de Volkswagen Passat en de slimme indeling zorgen ervoor dat de Superb kan uitpakken met heel wat beenruimte, vooral voor de achterbank. Het interieur is eenvoudig en pretentieloos maar wie zich daar niets van aantrekt, vindt in de Superb een aangenaam salon op wielen. Een leuke extra waarover de Superb kan beschikken is een opbergruimte voor een paraplu in het portier, net als bij de ultraluxueuze Rolls-Royce Phantom.

De 5-serie is al jarenlang het paradepaardje van BMW en dat heeft natuurlijk zo zijn redenen. Het stijlvolle uiterlijk is een blikvanger en wordt prima aangevuld door het elegante en ergonomische interieur. De 5-serie kan misschien niet uitpakken met evenveel beenruimte als de Superb, maar de ruime kofferbak en comfortabele zetels maken veel goed. Bovendien is de 5-serie nog steeds een erg sportieve bolide waarbij rijplezier gegarandeerd is.

De prestige en het rijplezier van de BMW brengen natuurlijk een stevig prijskaartje met zich mee. Op de tweedehandsmarkt kan je echter een relatief voordelige BMW uit de 5-serie op de kop tikken. Wie vooral een degelijke wagen zoekt om van A naar B te gaan, vindt waarschijnlijk eerder zijn gading bij de Superb.

Volkswagen Passat vs. Audi A4, battle of the breaks

Wie ruimte zoekt, heeft nood aan een break. Een van de uitstekers onder de stationwagens is de Volkswagen Passat. Die ging recent nog aan de haal met de titel van Car of the Year 2015 op het autosalon van Genève. De Passat biedt met zijn gigantische koffers en inklapbare zetels werkelijk een zee van ruimte. De comfortabele zetels en het lage verbruik voor een stationwagen maken van de Passat bovendien een ideale wagen voor wie vaak onderweg is.

Een trapje hogerop de prijsladder vinden we de Audi A4 Avant, de stationwagenversie van de A4. De wagen met de zware neus staat niet meeten gekend voor zijn prestaties op de baan, maar biedt wel een zeer aangename en comfortabele rijervaring. Zeker voor lange ritten is dit een prima reisgezel. Bovendien voel je je meteen thuis in de A4 dankzij de fraaie afwerking. Een negatief puntje is de kofferruimte, die niet bijzonder groot is voor een break.

De piekfijne afwerking en statige ringetjes tillen de A4 naar een hogere prijsklasse dan de Passat, die dan weer een pak ruimer is dan zijn collega. De Passat is de betere deal, tenzij je verknocht bent aan het comfort die de extra's van Audi bieden.