Hoe kan je een oplichter herkennen?

Hoe kan je een oplichter herkennen?

In de film Focus kan je Will Smith aan het werk zien als Nicky Spurgeon, een charismatische meesteroplichter, voor wie geen list te ingewikkeld is om te krijgen wat hij wil. Bovendien komt hij zo aimabel over dat geen haar op je hoofd eraan denkt dat je opgelicht wordt, mocht je Spurgeon in het echt tegen het lijf lopen. Om dat te voorkomen, en naar aanleiding van het verschijnen van Focus op dvd en Blu-ray, geven we je hieronder enkele essentiële tips om een oplichter te herkennen.

Ken je eigen zwakheden

Word je snel verliefd? Heb je geld nodig? Of ben je misschien onzeker over bepaalde zaken? Een zwendelaar spoort die karaktertrekken snel op en zal er dan misbruik van maken. Zelfkennis is in dit geval het begin van de wijsheid. Als je je eigen zwakke plekken kent, zal je ook weten wanneer je op dat vlak gemanipuleerd wordt. Spreek de persoon die je probeert te misleiden erop aan en laat duidelijk merken dat je het niet op prijs stelt.

Wees kritisch

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo. Is een prijs voor een bepaalde dienst abnormaal laag of de return on investment van een investering bijzonder hoog? Laat je dan niet in de luren leggen, vaak zal het een zwendel betreffen. Speciale aanbiedingen die slechts tijdelijk geldig zijn en waarvoor dus een snelle beslissing nodig is, sla je ook beter af als je de persoon niet kent.

Let op intensiteit

Hoogstwaarschijnlijk zal een oplichter proberen je onder druk te zetten om een beslissing te maken. Als hij te hard zijn best doet om iets te verkopen en blijft benadrukken hoe je de ‘kans van je leven laat schieten', stap je best gewoon weg. Een goede wijn behoeft immers geen krans en steeds dezelfde boodschap herhalen duidt op leugens.

Win een tweede mening in

Lijkt een bepaalde aanbieding aanlokkelijk maar hangt er toch een luchtje aan? Probeer dan advies in te winnen bij een derde persoon. Een oplichter zal waarschijnlijk zeggen dat het extra advies niet nodig is of dat je er de tijd niet voor hebt. Iemand die onbewogen en professioneel is, zal het bedrog bovendien sneller bespeuren. Referenties vragen aan een mogelijk oplichter is ook een goede manier om erachter te komen of iemand betrouwbaar is.

Vraag alles op papier

Ken je niet meteen iemand die bekwaam is in de materie waarvan de mogelijke oplichter je probeert te overtuigen? Vraag hem dan om alles logischerwijs op papier neer te schrijven. Dat geeft jou meer bedenktijd en wat extra inzicht in hoe alles in zijn werk zou gaan. Een oplichter zal het vaak ook weigeren, zeker als je vraagt om zo veel mogelijk duiding te geven. Wees ook niet te verlegen om er een nachtje over te slapen, zodat je zeker helder kan nadenken over wat er op tafel ligt.

Stel eens teleur

Heb je het idee dat je toch in het ootje genomen wordt? Stel de potentiële oplichter dan eens teleur. De kans is groot dat hij helemaal over de rooie gaat en heel de situatie nadien omdraait zodat jij het grote monster bent.

Denk je dat je nu een meesteroplichter kan verschalken? Neem de proef op de som met Focus, vanaf 19 augustus in de winkelrekken!