Hoe beheersen we de digitale stortvloed?

Het is bijna negen jaar geleden dat Apple hun eerste iPhone heeft gelanceerd en zo de smartphonehype ontketende. In die tijd heeft de smartphone zich opgeworpen als een ultracompacte alleskunner: foto's en video's maken, muziek afspelen, het internet afschuimen ... Samen met de opkomst van de smartphone, is het datagebruik logischerwijs ook de hoogte ingeschoten. Die evolutie zet zich nog steeds voort en het einde lijkt nog niet in zicht.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Sterker nog, de Amerikaanse telecomexpert Qualcomm vreest zelfs voor een heuse digitale stortvloed, deels omdat we steeds meer visuele content benutten. Denk maar de foto's en video's die je met je vrienden deelt. Door de kwaliteitsstijging van camera's, nemen die bovendien nog eens meer ruimte en bandbreedte in beslag. Zo steeg het dataverbruik van smartphones alleen al vijftig keer tegenover 2012.

De kers op deze onheilspellende taart is het stijgend aantal mobiele apparaten. Qualcomm schat dat er tegen 2020 maar liefst 25 miljard smartphones, tablets et cetera verbonden zullen zijn met het internet. Als internetverbindingen niet evenredig meegroeien, vreest Qualcomm dat we voor serieuze problemen zullen staan. Zo zal de netwerkverbinding drastisch vertragen, terwijl providers de rekening van hun klanten zullen moeten verhogen om de investeringen te bekostigen en de vraag te stelpen.

De oplossing om dat doemscenario is echter eenvoudig. In plaats van bijvoorbeeld je muziek te streamen, kan je die ook altijd en overal met je meenemen op apparaten als de Seagate Wireless Plus. Daarmee krijg je plotsklaps één of twee terabyte opslagruimte voor al je mobile devices. Dat is waarschijnlijk genoeg om je muziekcollectie vijf keer op te slaan en nog ruimte over te houden voor je digitale foto-albums. Dankzij de ingebouwde, autonome hotspot heb je geen internet nodig om je bestanden te streamen en draag je dus niet bij aan de digitale zondvloed.

 

Onze lezers hebben de Wireless Plus bovendien al uitgetest en goedgekeurd. Hun volledige bevindingen kan je hier vinden.