Het waargebeurde verhaal achter American Sniper

Het waargebeurde verhaal achter American Sniper

American Sniper was met zes nominaties een van de grote kanonnen op de Oscars en wist op de ceremonie één gouden beeldje te verzilveren. Het oorlogsdrama, geregisseerd door ervaren rot Clint Eastwood, is gebaseerd op het boek American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History, over de dodelijke scherpschutter Chris Kyle. Cinema en literatuur kennen echter andere regels, dus het verhaal is aangepast voor het grote éscherm. Nu de film verschijnt op dvd en Blu-ray, lijkt het ons het uitgelezen moment om te kijken hoe de vork echt in de steel zat.

Net als in het verhaal, komt Kyle in de film als jonge Texaan al snel in contact met wapens wanneer hij gaat jagen met zijn vader. Later wordt hij een cowboy die aan rodeorijden doet, maar die carrière moet hij stopzetten nadat hij zijn arm ernstig verwondde. In de film krijgen we te zien hoe hij een militaire recruiter opzoekt nadat hij het nieuws van de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 1998 hoort. In de werkelijkheid hadden die terreurdaden niets te maken met zijn motivatie om bij het leger te gaan.

Wanneer Kyle gestationeerd wordt in Irak, duurt het niet lang voordat hij voor de eerste keer iemand moet ombrengen. De film toont hoe hij een kind en zijn moeder, die een militaire karavaan willen aanvallen met een granaat, neerschiet. Het boek maakt echter enkel melding van een vrouw met een granaat, het kind verschijnt enkel in de film. Over het schuldgevoel, dat op het scherm getoond wordt, valt niet te lezen.

Doorheen Kyles detachering in Irak worden twee protagonisten naar de voorgrond geschoven: The Butcher en Mustafa, een uitstekende schutter die Olympische medailles won. De film wordt gedreven door de zoektocht naar The Butcher en Mustafa die het Amerikaanse leger dwarsboomt, totdat Kyle uiteindelijk met hem afrekent. Ondanks dat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, zijn beide personages fictief. Mustafa kan gebaseerd zijn op een feitelijke Iraakse sluipschutter die de Amerikanen het leven zuur maakte, maar Kyle vermeld hem slechts in één paragraaf van zijn boek en kwam nooit oog in oog met de man.

Tijdens zijn vier detacheringen had Kyle heel wat collega's, maar twee namen duiken zowel in de film als in het boek op: Ryan ‘Biggles' Job en Marc Lee. Hun verhalen werden echter ook gedramatiseerd. Zo wordt Biggles ontslagen uit militaire dienst na zijn blessure. Nadien gaat hij nog naar de universiteit, begint hij een carrière en trouwt voordat hij sterft na een operatie. In de film sterft Biggles sneller, zodat Kyles vierde detachering in het teken staat van wraak op Mustafa.

Films die gebaseerd zijn op boeken hebben maar zeer zelden exact hetzelfde verhaal en bij American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History moet het verhaal met een korreltje zout genomen worden. Zo vertelde Kyle in zijn boek dat hij zo'n dertig gewapende plunderaars neerschoot nadat orkaan Katrina New Orleans had verwoest en dat hij voormalig gouverneur Jesse Ventura enkele rake klappen had verkocht. Ventura sleepte hem voor de rechter voor laster en beweerde dat ze elkaar nog nooit ontmoet hadden. De rechter gaf Ventura uiteindelijk gelijk. Het verhaal van New Orleans kon ook niet bevestigd worden door de bevoegde instanties.

Er kan dus getwijfeld worden aan de waarachtigheid van het boek. Dat neemt echter niet weg dat het de basis was voor een aangrijpende film, met een typische Amerikaanse cowboy in het middelpunt.

American Sniper is vanaf nu verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.