Energiezuinig koken in 7 stappen

Energiezuinig koken in 7 stappen

1. Perfecte pan

Een pan die in perfecte staat is, vangt alle energie optimaal op. Bij een kromme bodem duurt het langer vooraleer de energie het eten bereikt, waardoor er al heel wat warmte ontsnapt.

2. Klein bij klein, groot bij groot

Elke kookpot en pan heeft zijn plek op het fornuis. Plaats een kleine pan niet onnodig in de hoek die voorzien is voor het grotere geschut. De buitenste kringen van de kookplaat worden toch niet gebruikt en zo gaat er veel energie verloren.

3. Op ieder potje past een dekseltje

Plaats steeds een deksel op je kookpot. Zo houd je de energie gevangen in de pot en gaat er geen warmte verloren. Wist je dat je zo tot 70% energie kunt besparen?

 

 

4. Eenpansgerechten

Wokken is erg energiezuinig en het is nog lekker ook. Als je een volledige maaltijd in één pan bereidt, gebruik je slechts één vuur en bespaar je veel energie. Bovendien duurt wokken niet zo lang. Je hebt je kookplaat dus niet lang nodig.

5. Frisse lucht

Laat de dampkamp niet onnodig lang aanstaan. Bij matige dampen kan je ook eens het raam openzetten. De warme lucht baant zich sowieso een weg naar buiten, zeker als het wat koeler is.

6. Bespaar op water

Je kan letten op je energieverbruik aan het fornuis, maar ook met water pas je beter op. Denk op voorhand na hoeveel water je echt nodig hebt om je maaltijd klaar te maken. Door te stomen bespaar je heel wat. Voor deze methode gebruik je een stoommandje.

 

7. Full house

Laat je oven niet voor niets werken. Maak het gezellig en gebruik de ruimte om tegelijkertijd je ovenschotel te bereiden en koekjes en brood te bakken. Zet de oven op tijd uit. Hij blijft nog een tijdje warm om jouw baksels perfect af te werken.

Deze tips combineer je met energiezuinige keukentoestellen. De ovens, stoomovens, kookplaten en microgolfovens van Siemens gaan heel precies om met de warmte die ze produceren zodat ze geen energie verspillen.