Een overzicht van ‘A'

Een overzicht van ‘A'

Al meer dan honderd afleveringen en vijf seizoenen zijn de Pretty Little Liars op zoek naar de geheime identiteit van ‘A', terwijl een heleboel imitators en andere slechteriken hen ook het leven zuur maken. Doorheen de seizoenen werd er al heel wat kwaad verricht onder de bijnaam ‘A', waardoor het soms moeilijk wordt om een overzicht te bewaren. Om in alle duidelijkheid te kunnen beginnen met seizoen vijf, dat sinds kort in de winkelrekken ligt, geven we je hier een historiek van ‘A'. Opgelet, spoilers!

Mona Vanderwaal

De verdwijning van Alison was een zegen voor Mona. De pesterijen hielden eindelijk op, ze raakte bevriend met Hanna en was plots populair. Ondanks dat alles was ze nog steeds niet tevreden met haar leven. Daarbij komt nog eens dat ze vreest dat haar vriendschap met Hannah op de klippen zal lopen wanneer Aria terugkeert naar Rosewood en de oude kliek rond Alison terug samenkomt. Die relatie wordt bovendien nog bemoeilijkt door de kwelling van ‘A', die de Liars nog dichter bij elkaar brengt.

De ironie wil natuurlijk dat aan het einde van seizoen twee duidelijk wordt dat Mona ‘A' is. Ze treiterde de Liars omdat ze Hanna van haar ‘wegnamen'. Nadat het doek voor haar valt, wordt ze gediagnosticeerd met een persoonlijkheidsstoornis en wordt ze opgesloten in een psychiatrische instelling. De Liars dachten verlost te zijn van ‘A', maar aan het einde van het seizoen zegt Mona tegen iemand in een rode jas dat ze alles deed wat van haar verwacht werd.

A-Team

Wanneer duidelijk wordt dat Mona ‘A' is, vraagt ze aan Spencer om bij het A-team te komen, wat erop duidt dat er meerdere mensen zich verbergen achter de mysterieuze letter. Al snel worden de Liars in het derde seizoen geconfronteerd met meerdere zwart gekapte figuren die hen het leven zuur maken. De heimlijke figuur met de rode jas staat schijnbaar aan het hoofd van het team en kreeg de naam ‘Big A'.

Doorheen het derde seizoen wordt gaandeweg duidelijk wie de leden van het A-team zijn. Van Mona was al geweten dat ze deel uitmaakte van het team en aan het einde van het seizoen geeft ze toe dat Red Coat een handlanger van haar was, die uiteindelijk haar spelletje overnam. Toby, het vriendje van Spencer, sloot zich ook aan bij het A-team, maar uiteindelijk wordt duidelijk dat hij het deed om Spencer te beschermen. Spencer zelf blijkt uiteindelijk ook lid te zijn van het A-team. Zij infiltreerde de groep om uit te zoeken of Toby nog leefde, haar vriendinnen te behoeden en meer te weten te komen over Red Coat.

Het A-team beschikte ook over een aantal leden die gechanteerd werden. Lucas Gottesman en Melissa Hastings hadden beide negatieve ervaringen met de Liars, maar ze werden afgedreigd om drieste daden tegen hen uit te voeren. Agent Darren Wilden blijkt ook deel uit te maken van het team, bij wijle als de ‘Queen of Hearts', maar het is niet duidelijk of het vrijwillig was. Op het einde van het derde seizoen lijken alle leden van het A-team geuit, maar het is niet duidelijk of ‘A' opnieuw alleen werkt.

‘Big A'

‘Big A' voert het A-team aan maar veel is er niet gekend over de mysterieuze figuur. Door haar rode jas krijgt ze al snel de bijnaam Red Coat, maar in seizoen vier wordt het voor de Liars duidelijk dat er meer dan één Red Coat is. Zelfs de leden van het A-team weten niet wie ‘Big A' is en voorlopig is er amper iets bekend over het geheimzinnige booswicht.

Red Coat

De opdrachtgever van het A-team is dus vaak gezien met een rode jas, maar in seizoen vier werd duidelijk dat er meer dan één Red Coat is. Eentje daarvan was CeCe Drake, maar eenmaal ontmaskerd verdween zij als sneeuw voor de zon. Alison, die uiteindelijk toch niet dood bleek, onthulde zich kort daarna als een tweede Red Coat.  Alison bevestigde dat CeCe met haar samenwerkte om ‘A' af te leiden. Zelfs na de ontmaskering van twee Red Coats blijft ‘A' de Liars lastigvallen.

De zoektocht naar ‘A' woedt dus nog een tijdje verder. Zin om mee te ontdekken wie de mysterieuze slechterik is die de Liars nu al een tijdje zoeken? Haal dan zeker het vijfde seizoen van Pretty Little Liars, dat nu verkrijgbaar is op dvd, in huis!