'Economische instabiliteit is een voedingsbodem voor conflicten'

'Economische instabiliteit is een voedingsbodem voor conflicten'

Daar is Wilfried Remans (Head of CSR & Public Affairs bij BNP Paribas Fortis) van overtuigd.

 "Een van de belangrijkste oorzaken van conflicten zijn onstabiele economische situaties. Armoede en onzekere levensomstandigheden leiden tot spanningen die uiteindelijk gewapende conflicten kunnen veroorzaken", zegt Wilfried Remans. "Op macro-economisch vlak is de taak van de financiële sector: garanderen dat geld op een correcte manier circuleert, ervoor zorgen dat mensen kunnen investeren, en ondernemerschap ondersteunen. Want dat laatste maakt jobcreatie mogelijk."

Microfinanciering, een essentiële hefboom

Dat is een van de redenen waarom BNP Paribas strategisch zoveel belang hecht aan microfinanciering. "Microfinanciering biedt mensen met weinig middelen in ontwikkelingslanden de kans om een bedrijfje op te starten met een minimale financiering. Zo kunnen ze wat geld verdienen en geleidelijk aan uit de armoede geraken. Dankzij de steun van verschillende microfinancieringsinstellingen bereiken wij vandaag wereldwijd ruim 300.000 mensen."

Een sectorieel beleid 'Defensie en veiligheid'

Als een van de grootste banken van Europa, is BNP Paribas trouwens op internationaal niveau actief in veel verschillende sectoren. Sommige daarvan kunnen een rechtstreekse impact hebben op de rechten van de mens. De bank hoort dus niet eender wie of wat financieel te ondersteunen.

"Daarom onderwerpen we negen sectoren aan een grondige analyse rond de problemen die ze kunnen veroorzaken", zegt Wilfried Remans. "Zo voeren we al ruim tien jaar een sectorbeleid met betrekking tot de defensiesector. Dat beleid werd in 2017 verder aangescherpt, en definieert zeer nauwkeurig de voorwaarden om een financiering te kunnen krijgen. Vandaag zijn, over alle sectoren heen, 450 bedrijven uitgesloten. Een honderdtal andere staan op een observatielijst. Dat wil zeggen dat we hun transacties onderwerpen aan een grondig onderzoek en aan een zeer nauwkeurig besluitvormingsproces. Zoals opgelegd door het internationaal recht, weigeren wij ook onvoorwaardelijk de financiering van bepaalde wapensystemen zoals antipersoonsmijnen." 

"Dat alles sterkt mij in de overtuiging dat een bank, op haar manier, daadwerkelijk kan bijdragen tot vrede."

 Lees het vervolg van het standpunt van Wilfried Remans in dit artikel.