Droge huid: wat je lichaam je probeert te vertellen

Droge huid: wat je lichaam je probeert te vertellen

De emoties die we ervaren, slagen er niet altijd in door de oppervlakte van ons bewustzijn te dringen en zich verbaal uit te drukken. Op dat moment neemt ons lichaam het over en waarschuwt het ons met andere middelen.

De huid is een mysterieus orgaan. Het is een echte spiegel voor onze diepste zielenroerselen. Zeggen we van een gevoelig persoon niet dat iets “onder haar huid kruipt”? Een verstoord huidbeeld is vaak een weerspiegeling van een psychische stoornis. Of in mensentaal: je huid reageert ook op veel externe factoren als gevolg van veranderingen in het milieu.

Huiduitdroging is misschien wel de discreetste van alle dermatologische aandoeningen, maar kan een echte beproeving zijn. De huid kan trekken en prikken als gevolg van verschillende factoren, zoals:

Overmatig gebruik van zeep, douchegels, detergenten en chemicaliën

Je handen wassen is een goede hygiënische reflex, maar pas op dat je niet te vaak zeep gebruikt, anders dreigt dat contraproductief te worden. Te veel wassen kan de opperhuid verzwakken en je kwetsbaarder maken voor ziektes. Je huid wordt droog en begint te trekken. Niet te hard schrobben dus.

Droge en koude lucht

We hebben het niet alleen over het weer (en dat verkwikkende noordenwindje) maar ook over de droge lucht in verwarmde ruimtes in huis en op kantoor.

Huidziektes en medicijnen

Eczeem is een bekende huidaandoening die gepaard gaat met uitdroging van de huid. De aangetaste huid jeukt en irriteert sterk. Ze kan er zelfs rood en gebarsten uitzien. Sommige behandelingen, zoals acneverzorging, kunnen ook je huid uitdrogen.

Ouder worden

Naarmate je ouder wordt, verliest je huid het vermogen om vocht vast te houden en gehydrateerd te blijven. Bij ouderen werkt de barrièrefunctie van de opperhuid niet meer zo goed, waardoor vooral de huid van de onderbenen en onderarmen uitdroogt.

Gelukkig bestaan er heel wat producten om je te helpen.

Als het probleem echter blijft duren of zelfs chronisch wordt nadat je alle mogelijke oorzaken onderzocht hebt en de nodige maatregelen genomen hebt, is het misschien tijd om je een paar vragen te stellen. Het is goed mogelijk dat je huidziekte een psychologische oorzaak heeft. Volgens sommige dermato-psychoanalytici (eh ja, dat bestaat) zijn de meeste huidaandoeningen het gevolg van een onopgelost emotioneel probleem. We gebruiken immers niet voor niets de uitdrukking ‘slecht in zijn vel'.

Het belangrijkste is voor jezelf en je huid te zorgen: luister naar jezelf en check of je huidproblemen geen stress of een negatieve emotie weerspiegelen.