Drinken in de zon, is het wel zo'n goed idee?

Drinken in de zon, is het wel zo'n goed idee?

De zomer en het goede weer zijn in het land en dus is het terrasjesseizoen weer in volle gang. Dat moet gevierd worden met één of meerdere drankjes. Maar is het wel zo'n goed idee om te drinken in de zon? Frank Gallagher, het familiehoofd uit de topreeks Shameless zal er zich weinig van aantrekken, zolang hij maar kan genieten van zijn borrel. Frank maakt echter vaker problematische beslissingen dus we bekijken het beter eventjes van dichter bij.

Op een normale dag moet je minstens anderhalve liter vocht drinken maar op een warme dag doe je er goed aan om minstens twee liter te drinken. Dat vocht heb je nodig zodat je lichaam de temperatuur kan regelen door te zweten. Als je niet kan zweten, krijgt je lichaam het moeilijk om af te koelen en kan je oververhitten.

Maar wat nu met die heerlijke pintjes en wijntjes, dragen die ook toe tot de twee liter vocht die je per dag binnenkrijgt? Jammer genoeg niet. Hoewel bier en wijn wel vocht bevatten, zorgt alcohol ervoor dat je lichaam sneller vocht zal afstoten. Dat vochtverlies is de belangrijkste reden waarom het geen goed idee is om in de zon te drinken. Zorg er dus voor dat je regelmatig je alcoholisch drankje afwisselt met een glas water.

Uitdroging is niet het enige risico dat de temperatuur met zich meebrengt als je drinkt. Door de hogere temperatuur verhoogt de bloedtoevoer in je bloedvaten, waardoor alcohol sneller wordt opgenomen in het lichaam. De alcohol zal sneller je hersenen bereiken, waardoor je sneller dronken wordt. Geniet dus met mate.

Maar er is ook goed nieuws. Onderzoekers van de Universiteit van Barcelona hebben ontdekt dat druiven veel flavonoïden, een sterke antioxidant, bevatten. Die flavonoïden beschermen de huid van de schadelijke gevolgen van UV-straling, doordat ze de chemische reactie waardoor huidcellen afsterven tegengaan. Daarnaast hebben ze ook een grote invloed op de kleur en de smaak van rode wijn.

We kunnen dus besluiten dat als je het niet kan laten om alcohol te drinken in de zon, je best regelmatig een glaasje water drinkt en dat wijn de drank bij uitstek is om je huid te beschermen. Benieuwd of Frank Gallagher ons advies opvolgt of hij toch bezwijkt aan de hitte van Chicago? Kom het te weten in het tweede seizoen van Shameless, dat nu uit is op dvd.