De geschifte vakanties van de familie Griswold

De geschifte vakanties van de familie Griswold

Sinds de familie Griswold in 1983 hun eerste doldwaze roadtrip maakte naar Walley World zijn er nog heel wat films in de reeks verschenen. Zo gingen de Griswolds nog naar Europa en Las Vegas en bleven ze zelfs een keer ‘gezellig' thuis tijdens de Kerstvakantie. Wat ze ook deden om tot rust te komen, verlof bij de Griswolds verzekert keer op keer hilarische taferelen die je nergens anders kan vinden. Na een lange periode zonder vrijaf is het in Vacation aan de volgende generatie om een memorabele reis te beleven. Naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwste telg uit de National Lampoon's Vacation-reeks, bekijken wij hier alle vakanties van de familie Griswold.

National Lampoon's Vacation (1983)

De film die de hele reeks op gang trapte is gebaseerd op een kortverhaal dat John Hughes schreef voor het komische magazine National Lampoon. Clark Griswold beseft dat hij meer tijd wil doorbrengen met zijn vrouw en kinderen en het gezin besluit naar Walley World te gaan. Om een hechte band te vormen tijdens de trip, staat Clark erop om de tocht van Chicago naar Los Angeles (meer dan 3.000 kilometer) met de wagen te doen.

Dat loopt natuurlijk niet van een leien dakje maar na een hele reeks grappige tegenvallers geraakt het gezin eindelijk bij de fictieve versie van Disney World. Na een geslaagde vakantie besluit het gezin toch maar om het vliegtuig huiswaarts te nemen. De film was meteen een schot in de roos en groeide uit tot een klassieke komedie.

National Lampoon's European Vacation (1985)

Na hun eerste vakantie krijgt de familie Griswald (zonder reden is de familienaam in deze film Griswald in plaats van Griswold) opnieuw de kans op een schitterende reis. In het spelprogramma Pig in A Poke winnen ze een all-in reis naar Europa. Het gezin vervult de stereotype rol van vervelende Amerikaanse toeristen. Ze botsen met de Fransen omdat ze denken het Frans machtig te zijn, verdwalen op een Brits rondpunt of raken betrokken bij een Italiaans zwendeltje.

European Vacation was niet zo'n onverdeeld succes als zijn voorganger. Hoofdrolspeler Chevy Chase was niet tevreden over de film, al kan dat ook te maken hebben met de frequente geschillen met regisseur Amy Heckerling. De film vond gelukkig toch nog een groot genoeg publiek om een vervolg te garanderen.

National Lampoon's Christmas Vacation (1989)

Het duurde vier jaar voordat kijkers opnieuw de kans kregen om een vakantie door te brengen met de familie Griswold. Dit keer bleven ze gezellig thuis om Kerstmis met de hele familie te vieren. Ondanks kibbelende ouders en schoonouders, een stroomstoring door 25.000 lichtjes, een onverwacht bezoek van neef Eddie en moeilijkheden met de kerstboom is Clark in opperbeste stemming. Totdat hij ontdekt dat hij dit jaar geen eindejaarsbonus krijgt...

De derde film in de Vacation-reeks was opnieuw een voltreffer. Naast een gezonde dosis humor staat Christmas Vacation ook garant voor een vrolijk kerstgevoel. De film groeide uit tot een klassieker en is tijdens de eindejaarsperiode nog regelmatig te zien op televisie.

Vegas Vacation (1997)

Acht jaar na het kerstavontuur heeft Clark een stevige bonus verdiend op het werk. Geld moet rollen, dus de pater familias beslist dat het gezin hun vakantie zal doorbrengen in Las Vegas. Dochter- en vrouwlief zijn niet enthousiast, zeker niet wanneer Clark zwaar verliest met gokken. In een poging zijn geld terug te winnen, verliest hij ook zijn gezin, dat het stilltjes aan wel naar zijn zin heeft in Vegas.

Vegas Vacation was de eerste film zonder het fiat van National Lampoon en zonder een script van John Hughes. Dat was te merken aan de reactie van de recensenten, die onverdeeld negatief waren over de film. Vegas Vacation is ook de laatste film in de reeks met Chevy Chase en Beverly D'Angelo in de hoofdrollen.

National Lampoon's Christmas Vacation 2 (2003)

Het vervolg op Christmas Vacation draait niet meer rond Clark Griswold, wel rond neef Eddie. Een aap neemt zijn baan over bij een nucleair bedrijf. Uit angst voor een rechtszaak biedt zijn voormalige werkgever hem een reis naar de Caraïben aan. Op jacht naar een haai strandt het schip van Eddie en zijn gezin op een onbewoond eiland, waar ze dan uiteindelijk Kerstmis moeten vieren.

Christmas Vacation 2 verscheen zelfs niet in de cinemazalen, enkel als een televisiefilm. De afwezigheid van veel van de vertrouwde personages liet zich gelden en de film werd verguisd door de kijkers.

Vacation (2015)

Een lange tijd zag het ernaar uit dat Christmas Vacation 2 het einde van de reeks was. Tijdens de Superbowl van 2010 keerden Chevy Chase en Bevery D'Angelo echter terug naar hun rollen voor een reclamespotje. Het spotje in de stijl van de films duurde amper een kwartier, maar het lijkt erop dat het een soort van comeback aankondigde.

Vijf jaar later maakte de reeks immers een return to form met Vacation. Net als in het spotje zijn Clark en Ellen Griswold nu grootouders, maar de focus van de film ligt op zoon Rusty, die nu zelf jonge kinderen heeft. Wanneer een collega pocht over een trip naar Parijs, denkt Rusty nostalgisch terug aan de leuke vakanties die hij beleefde. Dat leidt hem tot de beslissing om zelf met het hele gezin in roadtrip te maken naar Walley World.

Benieuwd naar de nieuwste avonturen van de familie Griswold? Vacation is vanaf 20 januari verkrijgbaar op dvd en blu-ray!