De echte verschrikkelijke bazen

De echte verschrikkelijke bazen

Horrible Bosses 2, het vervolg op de film waarin drie vrienden beslisten hun verschrikkelijke bazen om te leggen, ligt vanaf nu in de winkelrekken. De bazen in deze films gaan helemaal over de schreef, maar zij zijn gelukkig fictief. Toch lijkt het ons niet onwaarschijnlijk dat de schrijvers ergens de mosterd hebben gehaald, want er zijn heel wat voorbeelden van oversten bij wie de macht naar het hoofd gestegen is. Een bloemlezing van enkele van de meest gruwelijke bazen.

George Pullman

Pullman was een industrieel in het negentiende-eeuwse Chicago. Toen hij een gebied buiten Chicago aankocht om een nieuwe fabriek te bouwen, besloot hij ernaast ook een stadje aan te leggen voor de werknemers van de fabriek. Pullman liet er huizen, winkels, kerken, parken... kortom, alles wat de werknemers nodig hadden, aanleggen.

Op zich een goed idee zou je denken, ware het niet dat Pullman met een ijzeren hand heerste over het stadje. Onafhankelijke kranten, gemeentevergaderingen en openbare toespraken waren verboden. Inspecteurs keurden de huizen bovendien op willekeurige momenten op properheid. Als het niet aan de normen voldeed, moest de bewoner opkrassen.

In 1894 besloot Pullman de lonen drastisch te verlagen, maar de huur- en winkelprijzen op gelijke hoogte te houden. De huur werd bovendien meteen van het loon afgehouden, waardoor de arbeiders luttele bedragen overhielden. De inwoners van de stad pikten dat niet en kwamen in opstand. Die opstand werd uiteindelijk brutaal neergeslagen door een troepenmacht die Grover Cleveland, de toenmalige president, had gestuurd.

Pullman stierf drie jaar later. Zijn familie liet hem begraven onder lagen staal en beton, omdat ze vreesden dat kwade voormalige werknemers zijn stoffelijke overschotten zouden opgraven.

J. Edgar Hoover

Onder het 48-jarige bewind van J. Edgar Hoover groeide de FBI uit tot een moderne inlichtingendienst. De man verwierf zoveel kennis en macht dat hij niet enkel politieke activisten, maar zelfs presidenten wist te chanteren. Beeld je eens in hoe iemand die zijn eigen baas durfde afpersen zijn werknemers behandelde...

Zijn machtsmisbruik had inderdaad ook gevolgen voor zijn werknemers. De klok rond konden zij gebeld worden voor allerlei vreemde klusjes in en rond zijn huis. Dat varieerde van het gras te maaien of sneeuw te ruimen, tot elektrische toestellen repareren en het gazon opnieuw inzaaien. Hoover vond ooit een keutel op zijn terras. Die werd prompt naar het forensisch laboratorium van de FBI gestuurd, waar de grote boodschap grondig werd geanalyseerd. Toen bleek dat een wasbeer de dader was, moesten agenten meteen een val bouwen om het beest te vangen.

Hoover schreef bovendien graag in de marges van documenten. Ooit kreeg hij een memo waar hij nauwelijks plaats had om te schrijven. Daarom krabbelde hij “Watch the borders” op de rand van het papiertje. Zijn personeel was te bang om uitleg te vragen en stuurde dus een week lang agenten naar de grenzen met Canada en Mexico.

Stanley Kubrick

De geniale regisseur, die verantwoordelijk is voor meesterwerken als Full Metal Jacket, The Shining en 2001: A Space Odyssey, was niet meteen de meest aangename persoon om mee samen te werken. Zijn perfectionistische tendensen duwden sommige acteurs tot het uiterste.

Zo zou het record van het grootste aantal opnames voor één scene op naam van The Shining staan. De scène waarin Hallorann (Scatman Crothers) uitlegt aan Danny wat ‘shining' juist is, zou zo'n 140 keer opgenomen zijn. Kubrick wou 70 opnames van Halloran die vermoord werd, maar Jack Nicholson overtuigde hem om het op 40 te houden. Op een bepaald moment zou de 69-jarige Crothers in tranen zijn uitgebarsten en gevraagd hebben wat Kubrick nu net wou.

Crothers was niet de enige die het zwaar te verduren kreeg tijdens de opnames. Kubrick haalde constant uit naar Shelley Duvall. Het was de cast en crew verboden met haar te sympathiseren. Duvall raakte overspannen tijdens het filmen en begon zelfs haar te verliezen. Jaren later dacht Duvall dat Kubrick dit deed om het beste uit haar te halen. Ze liet optekenen dat ze de ervaring voor geen geld in de wereld zou willen ruilen, maar ook nooit opnieuw zou doen.

Gordon Ramsay

In een warme keuken zwoegen is geen sinecure, zeker als je verantwoordelijk bent voor een chic restaurant. De chef is dan de koning van de keuken, die alles in goede banen moet leiden en dan kunnen de gemoederen wel eens verhitten. Geen enkele chef-kok is zo bekend voor zijn ontvlambare persoonlijkheid als Gordon Ramsey.

De Schotse kok sprong in het oog op het einde van de jaren '90. De documentaire Boiling Point, die zijn werk voor de befaamde drie Michelinsterren toont, was het startpunt voor zijn tv-carrière. Toen al was te zien hoe hij alles en iedereen afblaft, wat uiteindelijk zijn kenmerk werd in realityprogramma's als Hell's Kitchen en Kitchen Nightmares.

In 2005 liet Ramsay in een interview weten dat 85% van zijn personeel bij hem blijft, ondanks zijn scheldtirades. Af en toe lijkt het echter mis te lopen. Zo heeft een patissier die onder hem werkte ooit de politie gebeld voor geweldpleging. Tijdens opnames voor de Amerikaanse versie van Hell's Kitchen kreeg Ramsay het aan de stok met een deelnemer. De man belandde op de grond na een duw, bezeerde zijn enkel en kreeg een schadevergoeding van ongeveer 91.000 euro.

Naomi Campbell

Topmodellen durven heel wat kapsones te hebben en Naomi Campbell is geen uitzondering. De Engelse is naast haar looks ook bekend voor haar gewelddadig gedrag. Vooral de combinatie personeel en telefoons bleek gevaarlijk.

Tussen 1998 en 2008 werd Campbell tien keer aangeklaagd voor geweldpleging. In 2000 kwam ze voor de eerste keer voor de rechter, nadat ze haar persoonlijke assistente had aangevallen met een mobiele telefoon. Campbell moest een agressiebeheersingscursus volgen, maar die leek zijn doel te missen. Onder andere een huishoudster en nog een assistente waren het doelwit van Campbell en haar Blackberry. Ze trok zich er weinig van aan en verscheen in 2005 met een t-shirt waarop het opschrift “Naomi hit me & I loved it” stond.

Heb jij zelf een vervelende baas die je eventjes in perspectief wilt plaatsen? Horrible Bosses 2, met écht gestoorde bazen ligt vanaf nu in de winkelrekken op dvd en Blu-ray!